Svijet se mijenja, a time i mobilnost. Kao što je motor s unutarnjim sagorijevanjem promijenio način na koji smo putovali početkom 20. stoljeća, elektrifikacija je postala neumitan slijed razvoja nove generacije automobila. Stoga je i španski proizvođač, na zvaničnoj premijeri u halama nadolazećeg ženevskog autosalona, najavio predstavljanje svog prvog potpuno električnog automobila.

 

Riječ je o konceptu koji je dobio ime po jednoj od najlegendarnijih četvrti Barcelone. SEAT el-Born je prvi 100% električni automobil nastao na Volkswagenovoj MEB platformi, kojem su dizajneri “podarili” izuzetno dinamične linije, pa tako sa svih strana izgleda futuristično, a zanimljivo je da izgledom podsjeća na jednovolumen što je osvježavajuće u moru crossovera i SUV-ova.

Španci planiraju da će novi automobil se na tržištu pojaviti 2010 godine, i u produkcijskoj izvedbi, el-Born će prema službenim izvorima, imati autonomiju od 420 km zahvaljujući baterijama kapaciteta 62 kWh.
Za pogon će se u osnovnoj verziji brinuti električni motor od 204 KS, ubrzanje od 0 do 100 kmh iznosit će 7,5 sekundi, dok bi uz brzi punjač punjenje od 0 do 80 posto trajalo kratkih 47 minuta.