Aston Martin otkrio je detalje svog interno dizajniranog V6 motora, koji je u početku namjenjen za ugradnju u novi asortiman sportskih automobila sa centralno pozicioniranim motorom, počevši od Aston Martina Valhalla u 2022. godini. Motor kodnog imena TM01 – slavi slavnog inženjera Aston Martina iz 50-ih i 60-ih, Tadeka Mareka i već je prošao niz opsežnih ispitivanja na dinamometru.

Inače, 3,0-litarski turbopunjeni V6 pogonski sklop bit će elektrificiran – aspekt koji je od prvog dana bio ključan za razvoj motora. Paralelno s dosad prikazanim testovima, Aston Martin razvija novu paletu hibridnih sistema koji će osigurati da kompletna jedinica postane najmoćnija u liniji Aston Martin. Konačna vrijednost snage i obrtnog momenta za svaku primjenu ovog pogonskog agregata bit će određena željenim karakteristikama. Nakon Aston Martina Valkyrie – prvog hiper-automobila sa centralnim motorom – mnoga ključna iskustva direktno su primijenjena na ovaj projekt kao i konfiguracija V6 koja omogućuje ovom kompaktnom motoru težinu manju od 200 kilograma.

Veće brzine motora, u kombinaciji s prednostima elektrifikacije, u ekstremnim uslovima će nuditi bolje performanse. Motor će biti smješten direktno iza vozačeve kabine i opremljen je sistemom “suhog kartera” koji garantuje najniže težište. Uprkos otvorenoj prirodi ovog pogonskog sklopa, motor je dizajniran da ispuni sve zahtjeve emisije za Euro 7.