Petak, 23 Februara, 2024

Novi 3,0-litarski V6 Aston Martin motor dizajniran za debi u Valhalli

Aston Martin otkrio je detalje svog interno dizajniranog V6 motora, koji je u početku namjenjen za ugradnju u novi asortiman sportskih automobila sa centralno pozicioniranim motorom, počevši od Aston Martina Valhalla u 2022. godini. Motor kodnog imena TM01 – slavi slavnog inženjera Aston Martina iz 50-ih i 60-ih, Tadeka Mareka i već je prošao niz opsežnih ispitivanja na dinamometru.

Inače, 3,0-litarski turbopunjeni V6 pogonski sklop bit će elektrificiran – aspekt koji je od prvog dana bio ključan za razvoj motora. Paralelno s dosad prikazanim testovima, Aston Martin razvija novu paletu hibridnih sistema koji će osigurati da kompletna jedinica postane najmoćnija u liniji Aston Martin. Konačna vrijednost snage i obrtnog momenta za svaku primjenu ovog pogonskog agregata bit će određena željenim karakteristikama. Nakon Aston Martina Valkyrie – prvog hiper-automobila sa centralnim motorom – mnoga ključna iskustva direktno su primijenjena na ovaj projekt kao i konfiguracija V6 koja omogućuje ovom kompaktnom motoru težinu manju od 200 kilograma.

Veće brzine motora, u kombinaciji s prednostima elektrifikacije, u ekstremnim uslovima će nuditi bolje performanse. Motor će biti smješten direktno iza vozačeve kabine i opremljen je sistemom “suhog kartera” koji garantuje najniže težište. Uprkos otvorenoj prirodi ovog pogonskog sklopa, motor je dizajniran da ispuni sve zahtjeve emisije za Euro 7.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno