Falken/Ascari Copyright by: Werner Schuering, Inselstrasse 1a, 10179 Berlin Tel: 0172 5601214

S obzirom da možda nećemo koristiti naše automobile tokom dužeg perioda, proizvođač guma Falken donosi šest brzih savjeta za sprečavanje oštećenja koja mogu nastati tokom dužeg stjanja.

  1. Sada je savršeno vrijeme za pregled guma. Provjerite trošenje gaznoga sloja kao i bilo kakve posjekotine, izbočine na bočnom zidu gume. Na površini gaznoga sloja provjerite da u gumama nema zabijenih eksera ili šarafa i postojl li kamenje utisnuto u gazište, pažljivo ih uklonite.
  1. Da li su prisutne sve kapice ventila? Poklopci ventila sprječavaju da prljavština i vlaga prodru u ventil i prouzroče probleme. Zamjenite sve nedostajuće.
  1. Provjerite pritiske u gumama i dok je automobil ostavljen povećajte za oko 1 bar (15PSI) u odnosu na standardni preporučeni pritisak . To će spriječiti oštećenja i potencijalne ravne “mrlje”. Stavite bilješku u automobil da vas podsjeti da vratite pritiske u normalu kada ga ponovo počnete koristiti.
  1. Ako planirate postaviti automobil na još duži period, razmislite o dizanju automobila tako da gume ne budu u kontaktu sa zemljom.
  1. Ako možete, stavite automobil u garažu. Mračniji i hladniji uslovi zaštitit će gume. Ako je vaš automobil vani, prekrivači guma, izrađeni od aluminijskog reflektivnog materijala, također su opcija za zaštitu od sunčeve svjetlosti i drugih vremenskih oštećenja.
  1. Ako imate rezervni set guma za hladno vrijeme, pobrinite se da se čuvaju na hladnom, suhom i tamnom mjestu daleko od ulja i otapala koji bi ih mogli oštetiti.