Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Svake godine Britanci provedu više od pet i pol miliona sati tražeći svoje parkirane automobile

U istraživanju na 2.000 vozača, otkriveno je da 52 posto svih automobilista privremeno ne može pronaći svoj parkirani automobil, “gubeći” ga barem jednom godišnje. Daljnjih 25 posto Britanaca priznalo je da su to učinili dva puta u posljednjih 12 mjeseci, a 14 posto njih priznalo je da je pretrpjelo sličnu sudbinu tri ili više puta u toku godine.

Muškarci i žene vrlo su slični kada je u pitanju “gubitak” automobila u više navrata. Nešto više od 12%  muškaraca izjavilo je da su ‘izgubili’ automobil tri ili više puta u protekloj godini, u poređenju sa 16% žena. Sve u svemu, vozači u dobi od 18 do 25 godina priznali su da su “gubili” automobile 2,5 puta godišnje, pri čemu je 5 odsto ovih vozača priznalo da su to učinili više od 10 puta u posljednjih 12 mjeseci. Suprotno tome, vozači stariji od 66 godina ‘izgubili su’ svoj automobil manje od jednom (0,82 puta svake godine). Mjesta u kojima su automobilisti najčešće ‘izgubili’ automobile bili su parkirališta za šoping centre (58%) i supermarketi (36%). Ispraćaji na aerodromima (21%) ili nakon nekog događaja ili festivala (12%).

Aplikacija SKODA Parking Position

U ŠKODI, da bi ovu frustrirajuću  situaciju preduprijedili, razvili su ŠKODA Connect aplikaciju. Prikladna aplikacija za pametne telefone sadrži niz korisnih funkcija za pomoć vlasnicima u pronalaženju svog vozila, čak i na najnapućenijem parkiralištu. Značajka ‘Parking položaj’ prenosi podatke nakon svakog putovanja tako da vozači mogu koristiti GPS da odrede tačan položaj svog automobila. Te se informacije mogu vidjeti putem aplikacije za pametni telefon ili putem pametnog sata vlasnika.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno