Tokom događaja „ MMXX: Vrijeme je da budete odvažni “ u Modeni, predstavljen je svijetu  MC20, novi super-sportski automobil koji kombinira performanse, sportski duh i luksuz u jedinstvenom Maserati stilu. (oznaka MC – Maserati Corse, a 20 za 2020. godinu, godinu njegove svjetske premijere)

Riječ je o automobilu s nevjerovatnom aerodinamičnom efikasnošću, koji krije sportsku dušu, s novim Nettuno motorom, V6 snage 630 konjskih snaga s obrtnim momentom od 730 Nm koji ubrzanje od 0-100 km / h postiže za manje od 2,9 sekundi i najveću brzinu iznad 325 km na sat. Motor koji signalizira Maseratijev povratak u proizvodnju vlastitih agregata nakon stanke duže od 20 godina. MC20 je izuzetno lagan automobil ispod 1.500 kg (prazne mase), a zahvaljujući svojoj snazi ​​od 630 KS najbolji je u klasi u omjeru težina / snaga, sa samo 2,33 kg / KS. Ovaj rekord postignut je upotrebom odabranih kvalitetnih materijala, iskorištavanjem svih potencijala ugljeničnih vlakana bez ikakvih odricanja u pogledu udobnosti.

Dizajn MC20 proizveo je za otprilike 24 mjeseca, od samog početka,  tim inženjera Maserati Innovation Lab, tehničkih stručnjaka iz Maserati Engine Lab i dizajnera iz Maserati Style Centra. Vodeća tema dizajna MC20 bio je istorijski identitet marke, sa svom elegancijom, performansama i udobnošću koji su sastavni dio njegovog genetskog sastava. Fokus na performansama doveo je do koncepcije automobila izrazite ličnosti, sa nepogrešivim oblicima koji ga čine jedinstvenim. Vrata leptira nisu samo zapanjujuće lijepa, već i funkcionalna, jer poboljšavaju ergonomiju automobila i omogućavaju optimalan pristup u kabinu i iz nje. MC20 je dizajniran da omogući coupé i kabriolet verzije te za potpuni električni pogon.