Utorak, 20 Februara, 2024

Auto u snijegu – BMW i(li) Panda

Timing.ba počinje sa objavom kolumni pod nazivom ''Pod ručnom'' našeg saradnika Mirze Hanića koji će se baviti automobilima iz jedne drugačije perspektive, što podrazumijeva razmišljanja o kulturi mobilnosti, vremeplovu, kao i ulozi auta u modernoj muzičkoj i filmskoj umjetnosti

Piše: Mirza Hanić

Zima steže. Doduše neće nas valjda zatrpati ”petnaest stopa čistog bijelog snijega” kao u pjesmi Nicka Cavea. To bi u našem metričkom sistemu bilo preko četiri i po metra! Kako bi tek u toj hrpi snijega zaglavio Marko Papić iz Zagreba koji je nedavno postao općepoznat jer je po snijegom zatrpanoj cesti gurao skupocjenog BMW-a… Marko je po ciči zimi gurao BMW-a dva kilometra, a njegova saputnica je upravljala volanom. Ljudi su prolazili pored njega. I slikali. Ali mu je zato Instagram izgorio, kako kaže. Još je jedan video postao globalno viralan – nakon što je snijeg okovao Madrid, igrač Atletica Šime Vrsaljko je odlučio da sniježne ceste savlada sa starom Fiat Pandom, sa kojom je došao na trening. Vozio sam sličnu Pandu – po snijegu ide ko flak.

Imalo je i Sarajevo snježnih ”zatrpavanja”, 2012. pa 1999. kada je u Sarajevu palo 90 centimetara snijega. Tada se jedino moglo pješačiti po tramvajskim šinama. Snijeg je simbol čistote, a bijela boja je rajska boja. Ta čistota ne znači uvijek raj – kao što je trenutno u Španiji – veliki problemi u saobraćaju, a pojedina sela i gradovi su saobraćajno praktično odsječeni danima. Snijeg donosi prirodnu ljepotu i podsjeća na bajkovitu idilu, ali da bi ga pamtili po lijepom važno je dobro se pripremiti i za zimske uslove na cestama. Nije dovoljno imati zimske gume, kao Marko na njegovom BMW-u, jer je zima puno opasnija i izazovnija. Iskusni vozači znaju cake koje mogu pomoći da sigurno i bezbrižno putujete. Ono za što vam ne treba posebna pamet, ali treba uraditi pod obavezno i tu se ne smije biti lijen – s automobila treba očistiti snijeg i led, kako bi vidljivost bila dobra. Nikad ne smijete voziti sa snijegom na krovu ili sa svjetlima i staklima punima snijega. Bilo da se vozite u Pandi ili BMW-u, morate smanjiti brzinu, izbjegavajte mijenjanje tragova točkova i preticanje. Bez naglog kočenja. Uvijek mislite unaprijed! Vozačima se često savjetuje da prije i za vrijeme vožnje na radiju redovno slušaju vremensku prognozu i informacije o uvjetima na cesti.

Nepogrešivi mladi meteorolog Nedim Sladić najavljuje – biće snijega. Dakle, biće guranja, a ponekad najboje prođu oni koji imaju Fiat Pandu a ne BMW. Šime Vrsaljko je milioner, fudbaler koji si može priuštiti i vjerovatno ima neki superauto. Ali ja bih, iskreno, volio da sam taman u toj Pandi, i dok se vozim po snježnim idiličnim cestama, slušao bih legendarnog Nicka Cavea, sa početka teksta. Neka bude snijega, možda ne kao u njegovoj pjesmi, u kojoj, kada hladnoća tijela i uma počinju da paraliziraju tijelo, slavni pjevač priziva da se ruke dignu visoko ka nebu. Sa kojeg nas pokriva rajska boja.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno