Nedjelja, 3 Decembra, 2023

CUPRA slavi treću godišnjicu otkrivajući petocilindrični Formentor

2018. SEAT je stvorio marku Cupra kao svoju neovisnu granu visokih performansi, a službeno je SEAT Sport zamijenjen Cupra Racing. Na treću godišnjicu brenda, predstavljena je CUPRA Formentor, prvo vozilo razvijeno za ovu marku s petocilindričnim motorom koji donosi još veće performanse i dinamičke sposobnosti. Petocilindrični TSI motor sa turbopunjačem kombinira direktno ubrizgavanje i turbo punjenje kako bi postigao maksimalnu izlaznu snagu od 390PS između 5.700 i 7.000 o / min, dok je najveći obrtni moment od 480 Nm dostupan od 2.250 o / min. 2,5-litreni motor povezan je sa sedmostepenim DSG mjenjačem sa dvostrukom spojkom. Uglađenost CUPRA Formentor VZ5 dolazi iz 4Drive sistema pogona na sve točkove. Sistem 4Drive neprestano nadgleda brojne izvore – ugao upravljanja, brzinu okretanja točka i skretanje vozila – kako bi u tačno određeno vrijeme isporučio snagu ne točak, što pruža osjećaj samopouzdanja za upravljačem u bilo kojem scenariju vožnje.

Dizajnerski tim dao je CUPRA Formentor VZ5 jedinstveni poklopac motora, sa raširenim izvajanim linijama koje privlače pogled na metalnu značku CUPRA na crnoj rešetki u Sport Black Matt okruženju. Novo dizajnirana je rešetka branika. Ispod farova u stilu sa potpisom CUPRA nalaze se dva usisnika za vazduh koji ističu agresivnije lice vozila. Bočni prednji razdjelnik od karbonskih vlakana ima dvostruku funkciju: preusmjeravanja zraka u međuhladnjake i pomaganja potisne sile.

CUPRA Formentor VZ5T

Straga, CUPRA Formentor VZ5 dobiva zadnji difuzor od karbonskih vlakana i dijagonalne četverostruke izduvne cijevi sa bakrenim oblogama, kao i crni Chrome ‘CUPRA’ natpis i značku. Pored tri osnovne boje (Midnight Black, Magnetic Tech Matte i Petrol Blue Matte), Formentor VZ5 može se poručiti u novoj i jedinstvenoj boji, Taiga Grey, koja je posebno dizajnirana za ovo ograničeno izdanje.

CUPRA Formentor VZ5T

Unutrašnjost kabine CUPRA Formentor VZ5 pruža pojačan osjećaj modernosti i sportskog izgleda. Putnici su “začahureni” visokokvalitetnim materijalima, s naglascima od tamnog aluminijuma i bakra, što čini kabinu modernom i savremenom.

CUPRA Formentor VZ5 moći će se naručiti u posljednjem kvartalu 2021. godine.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno