Iz Hrvatskog auto i karting saveza najavljuju da bi za iduću godinu bila raspisana nacionalana homologacija RALLY 5. Za nekoliko modela bit će napravljene homologacije koje će se moći preuzeti na stranicama HAKS-a, a homologacije će bit u varijantama A i B. Načelno će to bit serijski automobili novijeg godišta (cca do 3 god.starosti) sa minimalnim izmjenama, ovjes bez podešavanja, disk pločice, kočiona crijeva i komplet sigurnosna oprema. U opciji B bi dali kao opciju sekvencijalni mjenjač za koji bi pokušali dogovoriti cijenu sa maximalnim popustom za naše vozače, a mjenjač bi se kupovao direktno od proizvođaća.
Neki od navedenih modela koje bi mogli biti uključeni su: Fiesta, Puma 1.0 ECO boost:  Polo, Fabia, UP 1.0 TSI : P208, Corsa, C3 1.2T : Hyundai I20, KIA ceed 1.0T : Clio V 1.3 TCE
Karakteristike bi bile izjednačene balansom kilograma i restriktorom kao što je i u sadašnjoj FIA RALLY 5 klasi. Važno je naglasiti da to ne moraju biti tvorničiki napravljeni i homologirani automobili već svatko može svoj automobil pripremiti za sebe tačno po homologaciji.
Prema prvim reakcijama, zainteresiranost takmičara ponaosob nakon ovogodišnjeg WRC spektakla,  postoji, a detalnije informacije se očekuju uskoro.