Ovog vikenda 8./10.10. u Portugalu održava se četvrto izdane FIA Hill Climb Masters-a. Trka je nakon “COVID pauze” i ove godine privukla timove i vozače iz cijele Evrope. Masters je  okupio pobjednike nacionalnih prvenstava priznatih od ASN -a, kao i pobjednike FIA ​​prvenstava, izazova i kupa. U ovom događaju, svaki od šampiona mora će se takmičit ​​za volanom automobila koji je koristio tokom sezone. Na startnoj listi nalazi se 166 takmičara.

Masters uključuje ​​dvije klasifikacije: individualnu, gdje će pobjednici biti nagrađeni zlatnim, srebrnim ili bronzanim medaljama, te Kup nacija. Budući da se performanse automobila s kojim učesnici nastupaju mogu razlikovati, klasifikacija Kupa nacija će se temeljiti na indeksu regularnosti, a ne samo na brzini. Svaka reprezentacija sastoji se od  4 vozača  i  1 kapitena, ae klasifikacija se zasniva ​​na indeksu regularnosti između tri najbolja vozača svake reprezentacije.

LINK LIVE Rezultati MASTERS BRAGA

Uslovi za učešće:
Svi domaći ili međunarodni vozači, vlasnici međunarodnih dozvola A, B, C, R, D ili D1 dozvole, koji ispunjavaju jedan od sljedećih kriterija za prijem:

  • Na međunarodnom nivou

a] biti svrstani među prvih 12 na FIA šampionatu u brdskim usponima (kategorija 1 ili kategorija 2);
b] biti svrstani među prvih 12 u FIA međunarodnom kupu za uspon na brdo (kategorija 1 ili kategorija 2);

  • Na nivou zone FIA

c] biti klasificirani među prva 3 na FIA zonskom prvenstvu (ovisno o kategorijama koje postoje u zoni);

  • Na nacionalnom nivou

d] biti svrstani među prvih 5 u postojećoj kategoriji državnog prvenstva;
e] biti svrstani među prva 3 u postojećoj grupi nacionalnog prvenstva;

  • Poseban ulaz (i)

f] vozač mlađi od 25 godina – 1 vozača će imenovati njegov ASN (pod uslovom da nijedan drugi vozač mlađi od 25 godina ne ispunjava jedan od kriterijuma podobnosti);
g] žena vozač – 1 vozača će imenovati njen ASN (pod uslovom da nijedna druga žena vozač ne ispunjava jedan od kriterijuma podobnosti);
h] wild card – posebno odobrenje izdato od FIA komisije za uspon na brda.

LINK LIVE STREAM BRAGA