Subota, 15 Juna, 2024

Ofanziva visoke tehnologije za “Mission Gold”

Savez za bob i sankanje za Njemačku (BSD) i tehnološki partner BMW žele nastaviti svoju priču o uspjehu na Olimpijskim igrama na bob/sankaškoj stazi.

Njemački nacionalni timovi u bobu, skeletu i sankanju čekaju važnu sezonu sa Olimpijskim igrama u Pekingu kao vrhuncem. Savez za bob i saonice Njemačke (BSD) je razmažen uspjehom. Ipak, isto važi i za kreatore medalja: stajanje u mjestu je kretanje unazad. Kako bi BSD mogao izgraditi svoj rekord na 1,9 kilometara dugoj olimpijskoj bob stazi u Yanqingu na sjeverozapadu Pekinga, također se oslanja na tehnološku ekspertizu svog dugogodišnjeg partnera BMW-a.

BMW simulator boba.

Yanqing usred Minhena – obuka u visokotehnološkom simulatoru. Jedinstvena prilika za obuku širom svijeta dostupna je pilotima boba u BMW Motorsportu: visokotehnološkom simulatoru na kojem zvijezde BSD-a mogu virtualno voziti i učiti o olimpijskoj stazi u Yanqingu. Ovo je posebno vrijedno jer je staza nova i svaka druga nacija – osim kineskog tima – ne može obaviti više od 40 probnih vožnji po pilotu prije Olimpijskih igara. Originalni bob je postavljen na platformu koja se može kretati u više smijerova. Gigantski ekran oko platforme na kojoj se odvija vizualna simulacija čini iluziju savršenom. Svako ko ovdje uđe u virtuelni ledeni kanal gotovo doživi stvarnost. Osim hardvera, sve to omogućava složeni softver.

bmw-technologie

Sve zavisi od početka – titanijumske i inkonelne šiljke sa 3D štampača. U bobu: možete izgubiti trku na stazi, ali je ne možete pobijediti na stazi ako start nije dobar. Nekoliko djelića sekunde razlike u odnosu na konkurenciju na startu množe se u ledenom kanalu. BMW i BSD su se intenzivno posvetili detalju: šiljcima na cipelama sportista. U BMW-u, 3D štampanje određenih složenih delova postaje sve važnije od 1990-ih. Velika prednost je što je ova metoda izuzetno fleksibilna te se različite varijante mogu testirati jednako brzo i jeftino dok se ne postigne optimalan rezultat.

Mjerljiv uspeh – nauka o podacima u “BMW Luge akademiji”.

Vozači sankanja također mogu računati na BMW-ovu tehnološku ekspertizu. Kada optimizirate materijal, posebno šine i pogonsku liniju, možete se vratiti na procese podržane podacima kao što su oni koji se koriste u motosportu.

bmw technologie partner

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno