Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Ne baš pametni telefoni: 80 posto mladih od 18 do 24 godine “zaljepljeno” je u svoje uređaje kada prelaze cestu

Skoro trećina Britanaca priznala je da su bili “zalijepljeni” za svoj telefon kada su prelazili cestu, što je poraslo na 80 posto kod mladih od 18 do 24 godina. Istraživanje koje je sproveo Fiat na 2.000 britanskih vozača i korisnika pametnih telefona pokazalo je da su vozači morali da preduzmu mjere izbegavanja pješaka: da trube (24%), snažno koče (23%), pa čak i manevrišu zaokretanjem (16%), dok su pješaci bili “zauzeti” na svojim telefonima. Ovo naglašava stvarne prednosti autonomnih sigurnosnih funkcija vozača koje se nalaze na novom električnom Fiatu 500.

„Zombiji sa pametnog telefona“ koji su izlazili ispred vozača dok su bili na telefonu takođe su doveli do razmjene nekih ljutitih riječi (17%) i grubih gestova (14%) između dvije strane. U ove vrste svađa češće se upuštaju mladi od 18 do 24 godine (36% nepristojni gestovi i 33% psuju nekoga).

Drugi nivo autonomije na novom Fiatu 500 uključuje funkciju kočenja u nuždi koja upozorava vozača na potencijalnu opasnost zvučnim i vizuelnim upozorenjem. Ukoliko vozač ne reaguje, sistem autonomno aktivira kočnice novog modela 500, pomažući da se izbegne ili ublaži potencijalni udar na vozače, bicikliste ili pešake. Dodatno, senzori od 360 stepeni na potpuno električnom modelu 500 ne samo da olakšavaju parkiranje za vozače, već i bezbednije za pješake koji nesvesno mogu zalutati na cestu. Pružajući pogled nalik dronu zahvaljujući 11 ultrazvučnih senzora na prednjoj, bočnoj i stražnjoj strani automobila, tehnologija obavještava vozača o blizini objekta, omogućavajući vozačima da izbjegnu bilo kakve prepreke prilikom parkiranja ili izvođenja složenih manevara.

Fijatova anketa je takođe otkrila šta Britanci rade dok su vani. Slanje poruka (35%), na WhatsApp (33%), korištenje interneta (32%), telefoniranje (28%), na Facebooku (24%), slikanje (22%), gledanje streaming servisa poput Netflixa ili BBC iPlayer (13%) i snimanje selfija (12%) bili su neki od najčešćih. Anketa je takođe otkrila da su se korisnici telefona spotaknuti (17%), skoro ušetati u stub rasvjete (17%) ili izlog (15%), naletjeti na drugu osobu (16%) i spotaknuti se na pokretne stepenice (12%).

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno