Srijeda, 24 Jula, 2024

Predstavljen: Ducati DesertX – motocikl rođen za avanture (video)

Projekt DesertX nastao je 2019. godine kada je Ducati javnosti predstavio istoimeni koncept, izazvavši snažnu i pozitivnu reakciju motociklista širom svijeta. Ova važna povratna informacija dala je proizvođaču sa sjedištem u Bolonji odlučujući poticaj da transformiše taj koncept u ovaj funkcionalan, kompetentan i efikasan motocikl. Opremljen sa 21” prednjim točkom i 18” zadnjim, novi DesertX je dizajniran da se nosi čak i sa najzahtjevnijim off-road trernima. Posebno usredsređen na terensku vožnju uparen sa Ducatijevim vrijednim iskustvom u cestovnom prometu daju život motocikl s kojim se lako reaguje i lako pristupa  bilo kojoj ruti.

Ducati Desert X

Dizajn DesertX-a predstavlja savremenu interpretaciju linija enduro motocikala iz 80-ih, koje je kreirao Ducati Centro Stile u skladu sakriterijumi esencijalnosti i robusnosti:motocikl se vizualno sastoji od 3 makro elementa: jedinstvenog volumena koji uključuje rezervoar i bočne štitnike, sjedalo i vjetrobran koji utjelovljuje prepoznatljiva dvostruka prednja svjetla i dodatno jača jedinstvenost ovog bicikla. Dodatno, stilski naglasak je dat upotrebom crnih i bijelih površina. Površine u kontaktu sa vozačem su pravilno velike i skladno povezane kako bi bolje podržale svaku fazu vožnje van puta. Važno je napomenuti da novi DesertX ima gume bez presedana za Ducati: 21” sprijeda i 18” pozadi . Gume za originalnu opremu su Pirelli Scorpion Rally STR, 90/90-21 i 150/70 R18: savršen izbor za briljantnu svestranu upotrebu Na prednjem ovjesu, DesertX se ističe svojom vrhunskom ugradnjom. Nudi se sa Kayaba vilicom prečnika 46 mm naopako sa hodom od 230 mm i Kayaba mono amortizerom. Oba elementa su podesiva u kompresiji, odskoku i prednaprezanju. Kayaba mono amortizer je savršeno spojen s aluminijskom zamašnom rukom i omogućava hod stražnjeg kotača od 220 mm. Osim toga, novi DesertX ima izdašnih 250 mm klirensa od tla, što rezultira posebno pogodnim za ekstremnije off-road avanture.

Ducati Desert X

937 cc valvetrain motor sa vodenim hlađenjem Testastretta 11 ° Desmodromic je srce novog DesertX. Karakterizira ga odlična pouzdanost, ovaj motor isporučuje110 KS pri 9.250 o/min i maksimalni obrtni moment od 92 Nm pri 6.500 o/min u Euro5 konfiguraciji.Kako bi ponudio najbolje performanse u off-road vožnji i u raznim upotrebama, Testastretta 11° je posebno optimizirana. U stvari, mjenjač ima različite namjenske omjere u odnosu na one kod Multistrade V2. Zapravo, omjeri su ukupno skraćeni na svim brzinama do petog, kako bi se osiguralo najbolje ponašanje na terenu. Prvi i drugi stepen prenosa su, posebno, mnogo kraći, kako bi se olakšale faze vožnje pri malim brzinama na određenim teškim prolazima tipičnim za terensku vožnju. Šesta brzina je propisno duga kako bi se olakšalo rukovanje na autoputu uz održavanje malih brzina motora.

Posebnu pažnju zaslužuju najsavremeniji elektronski sistemi, koji nude vrhunske performanse i sigurnost iu pogledu pomagala za vozača. Novi DesertX zapravo dolazi sa 6 načina vožnje radeći u kombinaciji sa 4 režima snage – puna, visoka, srednja, niska – koja menjaju snagu i odziv motora Testastretta. Glavne nove karakteristike su specifične postavke za Enduro način vožnje i uvođenje novog Rally načina vožnje , pored Sport, Touring, Urban i Wet.

Vrhunske tehnološke karakteristike predstavlja i sistem rasvjete, koji je potpuno LED. Dvostruko prednje svjetlo ima dva polielipsoidna modula s dvostrukom funkcijom s dnevnim svjetlom (DRL) i dizajnirano je da osigura odličnu vidljivost, što je posebno važno za motocikl sposoban za vožnju u svim uvjetima. Zadnje svetlo je opremljeno Ducati kočionim svetlom, posebnim sistemom koji, u slučaju naglog kočenja, automatski aktivira treptanje zadnjeg svetla da upozori sledeća vozila, rešenje koje dodatno poboljšava bezbednost vozača.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno