Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Nissan Note e-POWER serija osvaja naslov “Japanski automobil godine 2021”

U godini pandemije, za 60 japanskih porotnika koji biraju automobil godine, nijedan automobil se nije posebno istakao. Međutim, rasprava o prebrojavanju glasova predviđala je da će bitka za ovogodišnju nagradu biti trosmjerni sprint između Nissan Note e-Power, Toyote GR86/Subaru BRZ i Honde Vezel (HR-V). I to je bilo. Iako su Toyota/Subaru i Honda dali odlične rezultate, potpuno novi Nissan Note e-Power/Note Aura/Note Aura Nismo/Note Autech crossover na kraju je nadmašio svoje rivale sa značajnom razlikom i osvojio prestižnu nagradu za automobile u zemlji za 2021.- 2022.

U prvom od dva postupka glasanja, od preko 30 kandidata 60 članova žirija odabralo je u uži izbor 10  najboljih vozila. Nakon vožnji na trkačkoj stazi Sodegaura Forest u blizini Tokija, žiri je po drugi put glasao za odabir najboljeg automobila godine, kao i dobitnike četiri specijalne nagrade. Kada je prebrojavanje završeno na online ceremoniji dodjele nagrada 10. decembra, serija Nissan Note e-Power proglašena je za Japanski automobil godine sa 335 glasova, pobijedivši par Toyota GR86/Subaru BRZ sa 264 glasa i Hondu Vezel.(HR-V) sa 227 glasova. Nova serija Note e-Power sa svojim jedinstvenim hibridnim pogonom od 1,2 litara trenutno je u prodaji u Japanu, ali proizvođač automobila planira lansirati e-Power pogon na europska i američko tržište u bliskoj budućnosti. Prema COTY upravnom odboru, razlozi za pobjedu Note e-Power proizlaze iz nagrađivanog hibridnog pogona automobila, odlične uštede goriva i upravljanja, pristupačne cijene i elegantnog dizajna.

S lijeva na desno: Note Aura, Note Aura Nismo i Note e-Power

Mitsubishi Outlander PHEV došao je na 4. mjesto sa 206 glasova, sa 168 glasova na 5. mjestu, najboljem za strani brend, našao se Volkswagen Golf 8 koji je proglašen je za uvozni automobil godine 2021-2022.  Toyota Mirai je objavila 104 glasa za 6., Chevroletova nova Corvette sa srednjim motorom i desnim volanom dobila je 81 glas za 7., Mercedes Benz C klasa je sa 51 glasom 8., Toyota Land Cruiser je dobila 45 glasova za 9., a BMW serije 4 završio je sa 19 glasova. U kategorijama posebnih nagrada, BMW serije 4 dobio je trofej za dizajn godine, Corvette je osvojio nagradu za performanse, Outlander PHEV je osvojio trofej za tehnologiju godine, a Honda N-One osvojila je ‘K-automobil’ (660cc) kategorija mini automobila.

Volkswagen Golf 8 proglašen je za uvozni automobil godine 2021-2022.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno