Srijeda, 21 Februara, 2024

Bahrain Raid Xtreme tim spreman za Dakar

Tim Bahrain Raid Xtreme (BRX) završio je opsežno testiranje u UAE za predstojeći reli Dakar u Saudijskoj Arabiji koji kreće za manje od 20 dana. Sva tri vozača u timu su izvezli  duge  i teške kilometre preko dina i kamenih staza u Dubaiju. Nani Roma/Alex Haro, Sebastien Loeb/Fabian Lurquin i Orlando Terranova/Dani Oliveras su vozili Prodrive Hunter T1+ na ekstremnim temperaturama testirajući ovjes, postavke motora i novo gorivo Prodrive EcoPower.

Novi T1+ automobili su teži od T1 automobila, ali imaju istu snagu, a to znači razliku u osjećajima pa su vozači morali u skladu s tim prilagoditi svoju vožnju, ali to je sve utvrđeno i asimilirano tokom testa. Osim vožnje do novog FIA ograničenja brzine od 170 km/h, posade su vozile preko kamilje trave, vrlo mekog pijeska, kamenja i polomljenih dina kako bi gurnule automobil do krajnjih granica sa što više mogućih scenarija koji se pojavljuju na najtežem i najdužem, 8.375 km,  motosportu na svijetu.

Tokom testa, automobili su radili na Prodrive EcoPower gorivu koje je posebno razvijeno za Hunter. Održivo gorivo smanjuje emisiju stakleničkih plinova za 80% u odnosu na benzin, budući da je napravljeno od biogoriva generacije 2 proizvedenog od poljoprivrednog otpada i goriva stvorenog hvatanjem ugljika, a koje je također u skladu s najnovijim FIA propisima.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno