Petak, 23 Februara, 2024

Dolazi li u BiH iz FIA-e: Program Rally Star

I dok, (prema nekim najavama moglo bi se te desiti vrlo skoro), u BiH ne zaživi projekt koji je ove godine kreirala Međunarodna automobilska federacija (FIA) koja kreće u potragu za skrivenim talentima i budućim šampionima u BiH, više informacija zainteresovani bi trebali potražiti preko matičnih klubova, koji bi interes iz baze trebali prenijeli na višu instancu u auto sportu, te tako stvorili uslove da i taj projekt zaživi u BiH.

Program Rally Star, omogućava vozačima – od 17 do 26 godina – da se za nekoliko godina probiju do Svjetskog prvenstva u reliju uz malu investiciju. FIA je sada, po prvi put, sastavila sveobuhvatan program za pronalaženje novih šampiona.

Jedan je putem digitalne simulacije relija (WRC 9), a drugi je za volanom serijskog automobila u autoslalomu. Isti okvir selekcije primjenjuje se na sve zemlje i postavlja ga FIA. Neki od najboljih će potom iz biti poslani u kontinentalno finale. Biti će ih ukupno šest (Evropa, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Afrika, Azija-Pacifik, Sjeverna Amerika, Južna Amerika), svaki sa do 150 vozača – najmanje jedna ženska predstavnica mora biti odabrana za svaku od pet odabranih .

Više o selekciji Rally Star možete proćitati na linku  Siol.net: Za deset eura: FIA će također tražiti talente za upravljanje u Sloveniji

Link na stranicu KAKO POSTATI RALLY ZVIJEZDA  Slovenački jezik  

Link na stranicu KAKO POSTATI RALLY ZVIJEZDA  Engleski jezik

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno