Srijeda, 24 Jula, 2024

Belgija objavljuje totalni rat korištenju mobitela u vožnji,

Prevencija nesreća u saobraćaju jedan je od važnijih ciljeva Europske Unije, pri čemu je posebna pažnja usmjerena korištenju mobitela u vožnji. Nažalost, univerzalnog zakona nema, svaka zemlja na svoj način pokušava iskorijeniti štetnu praksu brojnih vozača. Belgija je ovih dana objavila totalni rat korištenju mobitela u vožnji, ne samo u automobilu nego i na biciklima te motociklima. Do sada je u Belgiji bilo kažnjivo samo uspostavljanje poziva s mobitelom u ruci tokom vožnje, a nova zabrana od sad uključuje i druge elektroničke uređaje, poput tableta.

Uređaji se ne smiju postavljati na suvozačko sjedalo ili središnju konzolu radi korištenja. Jedini ispravan i nekažnjiv način za korištenje je da uređaj bude smješten u držaču, odnosno nosaču predviđenom za mobitel ili drugi uređaj. Sve drugo kažnjavati će se sa 174 eura, odnosno 340 KM. Kazna se odnosi na čitanje i pisanje poruka, pozive, upotrebu navigacije, slušanje muzike i slične aktivnosti, uključujući držanje upaljenog mobitela u krilu na nogama.

Iznimke postoje tek u dva slučaja: kada automobil stoji ili je parkiran. Tada vozač smije koristiti telefon ili drugi uređaj. Međutim, stajanje na cesti dok je na semaforu crveno svjetlo ne spada u ‘mirovanje’.

Novi zakon na snagu će stupiti u ožujku 2022., a odnosit će se i na bicikliste i motocikliste. Procjenjuje se da u Belgiji najmanje 30 ljudi godišnje pogine u prometu zbog korištenja telefona za upravljačem. Zbog iste stvari, godišnje u prosjeku bude ozlijeđeno oko 2.500 ljudi.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno