Srijeda, 24 Jula, 2024

Njemačka je najveće tržište za MINI Electric

„U 2021. isporučili smo 10.140 MINI Electric (MINI Cooper SE)* našim kupcima, što znači da je skoro 15.000 potpuno električnih MINI modela već na putevima Njemačke.“ Šef MINI brenda u Njemačkoj. 10.000-ti MINI predao je vlasniku Andreasu Hankelu u BMW Weltu 30. decembra 2021.

U 2021. godini u Njemačkoj je registrovano ukupno 43.004 vozila marke MINI. Ulrike von Mirbach objašnjava: „U pozadini izazovne situacije sa snabdijevanjem, prodaja MINI marke na samo 2,7% ispod nivoa iz prethodne godine predstavlja snažan operativni učinak cijelog tima. Bili smo u mogućnosti dodatno proširiti MINI-jev tržišni udio u premium segmentu. “MINI je već postavio kurs za električnu budućnost sutrašnjice. Potpuno električni MINI Cooper SE proizvodi se u fabrici u Oksfordu. Sljedeća generacija MINI Countrymana također će sići s proizvodne trake kao električni model u Lajpcigu 2023. godine. Iste godine u Kini počinje proizvodnja potpuno električnih MINI modela baziranih na novoj arhitekturi električnih vozila.

„Baš kao što je prvi Mini doneo novu dimenziju mobilnosti u to vreme pre dobrih 60 godina, mi idemo na dalji korak i bićemo isključivo električni početkom 2030-ih“, kaže Ulrike von Mirbach.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno