Subota, 15 Juna, 2024

Vremenska upozorenja čine provjeru guma ključnom odlukom

2022. je počela sa izazovnim uslovima vožnje širom zemlje. Stoga je i razuman poziv vozačima da redovno provjeravaju svoje gume kako bi smanjili rizik od incidenta dok su na putu.

Zimske gume i gume za sva godišnja doba imaju posebne šare gazećeg sloja koji pomažu u pružanju dodatnog prianjanja na snijegu i ledu, a imaju i drugačiju smjesu koja im omogućava da rade na niskim temperaturama, nudeći bolje prianjanje u ovo doba godine. Međutim, bitno je da sve zimske gume imaju odgovarajuću dubinu profila od 4 mm, što je minimalna zakonska granica.

Odgovarajuća dubina gazećeg sloja je od suštinskog značaja, posebno kada postoji značajna stajaća voda. Gazeći sloj čisti vodu između površine puta i gume – (za slikovit prikaz to je puna kanta vode svakih sedam sekundi na novoj gumi). Što je gazeći sloj niži, to manje vode može očistiti, čime se povećavaju šanse za ‘akvaplaning’. Za optimalne performanse i sigurnost, vozači bi također trebali provjeriti da li su im gume ispravno napumpane. Tačan pritisak u gumama prikazan je na naljepnici u zatvorenim vratima vašeg automobila, poklopcu ulivnog otvora ili u uputstvu za upotrebu. Koristite precizan manometar kako biste bili sigurni da odgovaraju zadatim veličinama.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno