Srijeda, 21 Februara, 2024

Lansiranje Mazde CX-5 2022. obilježava 10. godišnjicu SUV modela

Sa lansiranjem Mazde CX-5 2022, Mazda kreće u sljedeću dio uspješne priče koja je započela prije deset godina. Bio je to odlučujući trenutak za kompaniju: kompaktni SUV predstavljen 2012. godine nije bio samo prva serijska Mazda dizajnirana prema filozofiji Kodo – Soul of Motion, već i prva s revolucionarnom novom Skyactiv Technology asortimanom pogonskih agregata, šasija i tjelesna arhitektura. Sada njegov najpopularniji model, sa više od 3 miliona prodatih jedinica, CX-5 nastavlja da daje ton evoluciji Kodo-ovog nagrađivanog dizajna – a sa njim i stil celokupne Mazdine globalne linije proizvoda. Saznajte više o istoriji CX-5 i upoznajte ljude koji stoje iza dizajna najnovijeg izdanja.

Evolucija Mazde CX-5, skica dizajna

2010. godine, kada je Mazda predstavila Shinari – koncept sportskog kupea sa četiri vrata – otkrila je i svoj novi Kodo – Soul filozofiju Motion dizajna. Ovaj stil je ugrađen u njegov sljedeći koncept, kompaktni crossover SUV Minagi, koji je također skrenuo pažnju javnosti na Mazdin novi paket Skyactiv tehnologija. Nagrađivana Mazda CX-5 je uslijedio ubrzo nakon toga, debitirajući na sajmu automobila u Frankfurtu 2011. godine. Kombinovao je i Kodo i Skyactiv atribute i postavio novi nacrt za budućnost kompanije.„Stvoriti SUV koji bi bio privlačan globalno bio je težak zadatak“, prisjeća se Masashi Nakayama, generalni direktor Mazdinog dizajnerskog odjela koji je dizajnirao originalni CX-5. “Ali postavili smo sebi izazov, spajajući konfliktne elemente dizajna i dodajući sportske komponente SUV-u, stvarajući vozilo koje se može nazvati ‘CX-5 segmentom’.” Druga generacija CX-5 predstavljena je 2017. Shinichi Isayama, glavni dizajner, kaže da je dizajn izgrađen na i evoluirao ključne karakteristike originalnog automobila, kao što su zadivljujući eksterijer i visokokvalitetna unutrašnjost. “Mislim da Mazdini kupci razumiju i vole emocionalnu vrijednost dizajna CX-5. Nevjerovatno sam ponosan što sam igrao ulogu u dizajnu i razvoju automobila.”

Evolucija Mazde CX-5, 2019
Nakayama napominje kako najnoviji model, 2022 CX-5, dijeli isti DNK kao i njegov prethodnik. “Nismo željeli mijenjati dijelove dizajna koji odjekuju našim kupcima, već umjesto toga unaprijediti prepoznatljivi izgled kako bismo poboljšali njegovu jedinstvenu formu, posebno na prednjem dijelu automobila.”

Uzmite, na primjer, farove. Takanori Tsubaki, glavni dizajner najnovijeg modela, kaže da njihov oblik ima svrhu. „Ugradili smo izdužena prednja svjetla koja pojačavaju osjećaj snage automobila, a također pružaju dodatnu sigurnost na putu noću zahvaljujući moćnim adaptivnim LED prednjim svjetlima.” Dizajnerske karakteristike CX-5 proširuju se čak i na lak. Bilo je to prvo vozilo koje je nosilo Soul Red Crystal, koji je postao sinonim za Mazdu. A ažurirani model sada dodaje potpuno novu opciju boje: cirkon pijesak metalik. Mazda CX-5 iz 2022 kombinujući visokokvalitetni dizajn i udobnost sa legendarnim performansama u vožnji, dostupna je u tri nove paketa opreme za svaki stil života. Homura klasa odaje počast prvoj generaciji Mazde MX-5, dok High+ dizajn karakteriše luksuzna Nappa koža i unutrašnjost od drveta. Paket opreme The Newground je savršen pratilac za svakog avanturistu sa svojom unutrašnjosti otpornom na prljavštinu i maksimalnim performansama pogona na sve točkove.

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno