Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Trkaća odjeća u motosportu sa novom homologacijom.

Od  1. Januara 2022. sva nova trkaća odjeća u motosportu nosi novu homologaciju. Primjena ove nove homologacije će ipak biti postepena, tako da će većina proizvođača ažurirati svoje proizvode u fazama, a ne odjednom. Inače ova homologacija najavljena je od 2019. godine, i od tada je za za odeređene kategorije auto sporta postala i obvezujuća.

Važno je napomenuti da će FIA 8856-2018 biti prva homologacija za trkaću odjeću koja će imati datum isteka na etiketi. Vremenski period u kojem će bilo koji komad trkačke odjeće biti prikladan za upotrebu u FIA-inim takmičenjima bit će 10 godina. Dakle, ako je vaše trkačko odijelo proizvedeno 2022. godine, datum isteka bi bio kraj 2032. godine.

Ovaj datum isteka, trenutno, je relevantan samo za FIA događaje. Na ostalim takmičenjimaa u moći će se odobriti korištenje i odijela kojima je istekao rok. Međutim,  ovo može biti podložno promjenama, i uvijek je vrijedno provjeriti s upravnim tijelom kako biste bili sigurni da je vaša trkaća odjeća prikladna za upotrebu.

Glavna razlika se fokusira na količinu zaštite od požara koju trkaća odjeća nudi. Trenutne homologacije za trkačku odjeću su dizajnirane da pruže zaštitu od direktnog plamena u trajanju od 10 sekundi kako bi pomogli vozaču da se izvuče iz automobila. Ova nova homologacija podiže ovo vremensko ograničenje na minimalno 12 sekundi. Ne samo da ovo pruža vozaču ili suvozaču nekoliko dodatnih sekundi da napusti automobil, već također pruža oko 20% povećanje zaštite od opasnosti od požara. Kao dio ovih novih zahtjeva, to također znači da su materijali koji se koriste za slojeve zaštite od požara deblji. To je posebno vidljivo u novom asortimanu donjeg rublja koji je deblji od trenutne homologirane ponude. To također znači da će se težina svake stavke vrlo malo povećati.

Dakle, sada znate šta je nova homologacija i šta ona znači za vas. Ako se takmičite samo na nacionalnom nivou, ova promjena najvjerovatnije neće uticati na vas nekoliko godina. Ali, kao što je bio slučaj s drugim artiklima kao što su sjedišta i pojasevi, nacionalno upravljačko tijelo, može odlučiti da produži vijek trajanja trenutne homologacije za sve oblike nacionalnog takmičenja.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno