Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Nama ga Hrvatskoj ali Loeb se vraća u M-Sport Ford World Rally Team za Rally Portugal

M-Sport Ford sa oduševljenjem objavljuje da će se devetostruki svjetski prvak u reliju, Sébastien Loeb, još jednom takmičiti za volanom M-Sport Ford Puma Hybrid Rally 1 na Rally de Portugal u maju. Nakon debija koji oduzima dah na Rallye Monte Carlo u januaru, M-Sport može potvrditi da će Loeb i suvozačica Isabelle Galmiche završiti napad s pet automobila Puma Hybrid Rally1 u Portugalu.

Sjajni Sébastien Loeb vratio se na FIA Svjetsko prvenstvo u reliju u januaru i ostvario ukupno šest pobjeda na etapama tokom cijelog događaja dok se borio protiv osmostrukog šampiona Sebastiena Ogiera prije nego što je odnio ukupnu pobjedu na otvaranju sezone 2022. Nakon što je osigurao daljnji uspjeh u više disciplina širom svijeta od svoje prve pobjede 2022. godine, Loeb će se popeti na čuvene šljunčane bine u Portu uz asistenciju Isabelle Galmiche, prve žene koja je zabilježila ukupnu pobjedu u WRC-u od 1997. – postala je još posebnija sa to je njen prvi svjetski izlazak s Loebom.

Loebov povratak koincidira s proslavom 50. godina FIA ​​Svjetskog prvenstva u reliju. Različite aktivnosti planirane su tokom reli vikenda dok reli obilježava 50 godina epske akcije na najizazovnijim etapama i podlogama na svijetu.

Snažna historija legendarnog Francuza počela je još 2007. godine, kada je odnio pobjedu na svom debiju u Portugalu, nakon što je pobijedio na 11 od 18 etapa. Ponovo je osvojio 2009. godine, a zatim je osvojio još dva podijuma i ukupno 32 etapne pobjede kako bi dodao svom rekordnom broju.

Sebastien Loeb je rekao:
„Vožnja Pume je jedno od mojih omiljenih uspomena na reli; osvojiti Monte Carlo nakon toliko vremena bilo je nevjerovatno. Tim je radio jako dobro, sa brzim rješavanjem poteškoća s kojima smo se suočili u shakedownu, što nam je omogućilo da osvojimo našu 80. pobjedu. Od mog prvog testa sa ovim automobilom, odmah sam imao veoma dobar osećaj i uživam u vožnji sa tolikom snagom sa hibridnim sistemom. To je sjajan auto, sjajan tim i zajedno smo proslavili nevjerovatan trenutak.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno