Subota, 13 Jula, 2024

„Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini.

Na svom portalu bihamk.ba, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) objavio je da po prvi put organizuje državno takmičenje „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini. Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj i testiranje njihovih vještina u oblastima saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila.

Da li ste baš Vi Najbolji mladi vozač u Bosni i Hercegovini? Ukoliko mislite da jeste i želite sudjelovati, prvi korak je prijava na takmičenje, koju možete popuniti OVDJE do 22.05.2022. godine.

Na takmičenje se mogu prijaviti sve osobe starosti od 18 do 26 godina (rođeni u periodu od 1996. do 2004. godine), koji imaju položen vozački ispit B kategorije. Pored navedenog, uslov za učestvovanje je i da kandidat na dan finalnog takmičenja (09.09.2022. godine) nema kaznenih bodova. Državno tekmičenje „Najboljei mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini se sastoji iz dva dijela, i to:

– Kvalifikaciono takmičenje (teoretski online test)
– Finalno takmičenje (praktični test)

Dva najbolja takmičara sa državnog prvenstva će se plasirati na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati 08. i 09. oktobra 2022. godine u Madridu (Španija).

Kvalifikaciono takmičenje

Nakon popunjene prijave, svi kandidati će primiti uputstvo i korisničke podatke (username i password) za Kvalifikaciono takmičenje. Teoretski online test će se odvijati na BIHAMK platformi „E-testovi“. Teoretski online test će obuhvatati pitanja iz oblasti poznavanja saobraćajnih pravila, prve pomoći i poznavanja rada BIHAMK-a. Test će sadržavati 20 pitanja, gdje će biti ponuđeni odgovori, od kojih je jedan tačan. Vrijeme rješavanja testa je ograničeno na 15 minuta. Svaki takmičar će imati pravo pristupa testu samo jedan put. Prilikom bodovanja u obzir će se uzimati broj tačnih odgovora i vrijeme provedeno za rješavanje testa. Kvalifikaciono takmičenje se završava 27.05.2022. godine, nakon čega će se formirati rang lista 10 najboljih takmičara, koji će se ujedno i plasirati na finalno takmičenje.

Finalno takmičenje

Finalno, praktično takmičenje će se održati 09.09.2022. godine, u Zenici. Praktični dio će se sastojati od više disciplina koje će svaki od takmičara odraditi tokom takmičenja. Tom prilikom će se ocjenjivati vozačke sposobnosti takmičara pri upravljanju motornim vozilom, mogućnost savladavanja prepreka na poligonu, pravilna vožnja u saobraćaju, prva pomoć, kao i snalaženje u specifičnim situacijama u saobraćaju.

Plasman takmičara će se odrediti na osnovu postignutih rezultata u svim disciplinama. Krajnji rezultat svakog takmičara će se dobiti sabiranjem vremena svih disciplina, a rezultat će biti bolji što je ukupno vrijeme takmičara manje. Za greške koje takmičari naprave, tokom bilo koje od disciplina, dobijat će penale koji će se pretvarati u sekunde i dodavati na krajnje vrijeme svake od disciplina u kojoj su greške napravljene.

Nagrade na državnom finalnom takmičenju

1. mjesto – Električni romobil
2. mjesto – Bon za kupovinu guma vrijednosti 500 KM
3. mjesto – Bon za gorivo vrijednosti 300 KM

Za sve takmičare koji se plasiraju na državno finalno takmičenje BIHAMK će obezbjediti prigodne poklone.

Preuzeto sa potrala bihamk.ba   https://bihamk.ba/bs/vijesti/biramo-najboljeg-mladog-vozaca-u-bosni-i-hercegovini/556

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno