Ideja o izradi prilagođenog motocikla zasnovanog na BMW-u R 18 potekla je od Raffaella Polchija, vlasnika Officine Riunite Milanesi i motociklističkog entuzijaste. Andrea Radaelli iz Radikal Choppera je odgovoran za implementaciju. Radaelli je dobro poznato ime u industriji i već je osvojio MBE nagradu 2020 sa svojim Ad Maiora – posebnim izdanjem baziranim na BMW-u R 1100 S.

Upotreba materijala kao što je drvo za određene detalje kao što su ručke upravljača snažno podsjeća na motocikle iz prošlosti i, naravno, na volane povijesnih BMW automobila. Drvo takođe odgovara Radaellijevoj želji da motociklu da nešto živo i harmonično se uklapa u dizajn R 18 Magnifice. Daje mu plemenit izgled koji istovremeno izgleda retro i moderno.

Ništa o R 18 Magnifici nije kupljeno, ali skoro sve je osmišljeno i napravljeno ručno. Izuzetak su felge glodane od čvrste mase prema dizajnerskim specifikacijama Radikal Choppera. Inovativni kočioni diskovi i čeljusti također su posebno razvijeni za ovaj projekt. Zadnji dio i sjedište su okačeni u jednom komadu i daju utisak da lebde u vazduhu. Stražnja strana je napravljena od mahagonija sa središnjim dijelom od poliranog nehrđajućeg čelika, dajući motociklu izgled poput dragulja. Vilica vizualno podsjeća na vintage motocikle, ali ima potpuno moderan interijer. Električni sistem je, međutim, ostao nepromijenjen. I dalje nudi sve funkcije R 18. Dimenzije i gume su također ostale vjerne originalu i osiguravaju besprijekornu funkcionalnost. Međutim, retro estetika krije motocikl koji je oko 100 kg lakši.