Srijeda, 24 Jula, 2024

Svijetska premijera: ŠKODA FABIA RS Rally2

ŠKODA FABIA Rally2 evo najuspješniji je reli automobil u svojoj kategoriji. Osvojio je skoro 1.700 pobjeda, uključujući četiri trijumfa na legendarnom Rallye Monte Carlu, i osvojio ukupno šest titula svjetskog prvaka. ŠKODA Motorsport je isporučio više od 450 jedinica svojim timovima kupaca, čime je udio na globalnom tržištu od jedne trećine u kategoriji Rally2. Nasljednika, zasnovanog na četvrtoj generaciji FABIA-e i koji će nastaviti ovu jedinstvenu priču o uspjehu, ŠKODA će predstaviti u Mladoj Boleslavi 14. juna u 18:00 .

ŠKODA FABIA RS Rally2 je prva reli varijanta FABIA-e koja ima legendarnu RS oznaku u svom nazivu. Ova dva slova već su 48 godina sinonim za uspjeh na reli stazama i trkaćim stazama širom svijeta. Bilo je to 1974. godine kada je ŠKODA uvela oznaku RS, što je skraćenica za “Rally Sport”, i koristila je za svoje reli prototipove, ŠKODA 180 RS i 200 RS. Sljedeća godina obilježila je debi legendarnog ŠKODA 130 RS, koji je postigao brojne uspjehe na međunarodnim reli stazama i stazama do 1983. Godine 1977. ŠKODA 130 RS je postigao jedan-dva cilj u svojoj klasi na legendarnom “Monteu” i također je napravio vrh podijuma na reliju Akropola. Na trkačkoj stazi je uslijedila ukupna pobjeda na Evropskom prvenstvu u turing automobilima 1981. godine.

Pored toga, ime novog reli automobila uspostavlja vezu sa porodicom ŠKODA RS, koja trenutno uključuje OCTAVIA vRS, KODIAQ vRS i ENYAQ Coupé iV vRS. Već više od dvije decenije ŠKODA koristi oznaku vRS za identifikaciju svojih najsportskijih proizvodnih modela, počevši od 2000. godine sa prvom OCTAVIA vRS. Praćenje je uključivalo dvije vRS varijante ŠKODA FABIA. Godine 2003., prvi FABIA vRS, zasnovan na prvoj generaciji malog automobila, udvostručio se kao homologacijski model za FABIA WRC reli automobil predstavljen u isto vrijeme. 2010. godine stigla je još jedna varijanta vRS; baziran na drugoj generaciji FABIA-e, također se nudio u karavanskom formatu.

Svjetska premijera u Mladá Boleslavu počet će 14. juna u 18:00 po britanskom vremenu i prenosit će se uživo širom svijeta putem web stranice ŠKODA Motorsport.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno