Srijeda, 21 Februara, 2024

MINI Concept Aceman: Prvi potpuno električni crossover model u novoj MINI porodici. (video)

MINI predstavlja studiju kao pregled novog koncepta vozila za premium segment malih automobila: pogonjen isključivo električnom energijom, bez hroma i kože i sa potpuno novim dizajnom.

 Nova MINI porodica se formira. Britanski brend predstavlja MINI Concept Aceman kao prvi pogled na novi dizajn svoje buduće generacije modela. U ovom konceptnom vozilu vidimo kreativne i tehnološke inovacije kojima MINI definira zabavu u vožnji koja je tipična za brend budućnosti. Prvi MINI-jev crossover model za premium segment malih automobila karakteriziraju: čisto električni pogon, jasan i reduciran dizajnerski jezik pod nazivom “Karizmatična jednostavnost”, novo digitalno iskustvo unutrašnjosti i koncept materijala potpuno bez kože i hroma. U sljedećoj generaciji modela, MINI Cooperu u klasičnom obliku karoserije s troja vrata, koji je iznova tumačen više od 60 godina, po prvi put će se pridružiti i crossover model.

MINI Concept Aceman svojim izgledom oličava agilnost i samopouzdanje. Karakteristike dva najuspešnija modela brenda, MINI Cooper i MINI Countryman, stapaju se u modernu interpretaciju modela crossovera. Sa spoljašnjom dužinom od 4,05 metara, širinom od 1,99 metara i visinom od 1,59 metara, MINI Concept Aceman pokazuje proporcije tipične za brend u posebno prisutnom obliku. Reinterpretirana je klasična trostruka pregrada karoserije, okolna prozorska grafika i krov. Prelaz u ravni između karoserije vozila i staklenih površina optimizuje aerodinamička svojstva.

MINI Concept Aceman

Unutrašnjošću MINI Concept Acemana takođe dominira smanjeni dizajn sa jasnim oblicima i pažljivo izvedenim detaljima. Kombinira se s inovativnom tehnologijom i reinterpretiranim tipičnim MINI dizajnerskim karakteristikama. Kokpit konceptnog vozila pokazuje dosljednu redukciju na osnovne stvari, baš kao što je dizajner klasičnog Mini predstavljenog 1959. imao na umu. Alec Issigonis dizajnirao je unutrašnjost u kojoj su, pored sjedišta, volana i ručice mjenjača, samo centralni okrugli instrument i poluga prekidača bili dovoljni da doživite neuporedivo zadovoljstvo u vožnji.

Prvo javno pojavljivanje na gamescom 2022 u Kelnu.

MINI Concept Aceman će po prvi put biti predstavljen javnosti u sklopu najvećeg svjetskog događaja igara, gamescom 2022, u Kelnu. Događaj počinje uveče 23. avgusta 2022. velikom uvodnom emisijom Gamescom: Opening Night Live, koja se može pratiti u areni događaja gamescom na licu mesta i širom sveta putem live stream-a.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno