Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Bizzarrini isporučuje prvu Corsu Revival 5300 GT /video/

Nakon što je ranije ove godine ptrdstavljen Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival, prvi od 24 serijska automobila napustio lr Bizzarrinijevu fabriku u Velikoj Britaniji. Prvi automobil za kupce isporučen je svom novom vlasniku, a daljnji primjerci bit će dovršeni i isporučeni sve dok ograničena proizvodnja ne bude u potpunosti dostignuta 2023. godine.

Svaki od 24 modela nastavka je ofarban u Bizzarrini Rosso Corsa, sa bijelim numerisanim krugovima – a svaki klijent može da odabere svoj jedinstveni broj koji će ručno staviti na svoj automobil. Ovaj dizajn i ukupan broj automobila koji se prave su omaž šasiji 5300 GT Corse #0222, koja je postigla legendarni status na Le Mans 24 sata 1965. godine, kada su francuski trkači Regis Fraissinet i Jean de Mortemart vozećii 5300 završiti prvi u svojoj klasi. Ne samo da je šasija #0222 vozila trku prosječnom brzinom od 169 km/h, već je i sam Giotto Bizzarrini odmah nakon trke odvezao automobil kući u Sjevernu Italiju.

Svaki automobil iz Revival serije predstavlja najautentičniju interpretaciju 5300 GT Corse. Napravljen koristeći originalne nacrte, koristeći komponente originalnih dobavljača, uz doprinos stručnjaka koji su prvobitno bili uključeni u projekat 5300 GT, to je najbliži mogući original, koji je u skladu sa savremenim sigurnosnim standardima. Kako bi osigurali da automobil izgleda tačno onako kako bi izgledao na startnoj liniji u Le Mansu 1965. godine, tim Bizzarrini za ručno napravljena vozila koriste laganu jednodijelnu kompozitnu karoseriju, preko čeličnog okvira dajući ukupnu težinu od oko 1230 kg. Unutra, dva sedišta su zaštićena sveobuhvatnijim kavezom u šest tačaka i sigurnosnom ćelijom, u skladu sa FIA Dodatkom K. Nezavisno stražnje ovjes prema Giottoovoj specifikaciji Corsa i disk kočnice uparene su sa specifičnim V8 motorom od 5.300 kubnih centimetara sa  karburatorima Weber 45 DCOE (Doppio Corpo Orizzontale E) koji razvija preko 400 KS.

O BIZZARRINIJU Bizzarrini je italijanska marka motosporta koju je 1964. godine osnovao legendarni inženjer Giotto Bizzarrini, kultno ime u istoriji italijanske automobilske industrije. Marka je ponovo rođena 2020. godine pod novim vlasništvom kako bi spojila najbolji dizajn, izradu i inženjersku izvrsnost za novu generaciju kolekcionara i entuzijasta. Kompanija posluje u Londonu, Ženevi, Kuvajtu, Abu Dabiju i Dubaiju.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno