Subota, 13 Jula, 2024

Predstavljamo DBR22: slavimo deceniju ekskluzivnosti i život uzbudljivih sportskih automobila s otvorenim kokpitom

Aston Martin je odabrao Monterey Car Week 2022. kako bi po prvi put otkrio spektakularni DBR22: koncept dizajna dvosjeda sa V12 motorom, koji slavi izvanrednu krvnu lozu ove marke u sportovima u otvorenom kokpitu. Spajajući klasičnu umjetnost izgradnje karoserija s naprednim materijalima i vrhunskim proizvodnim tehnologijama, DBR22 je savršen spoj čistoće dizajna, inženjerske preciznosti, performansi koje udaraju u srce i istinske strasti.

Sa klasičnim proporcijama i besprijekornim, mišićavim oblinama, DBR22 bez stida govori o tradiciji – posebno o Aston Martinovoj doživotnoj liniji vrhunskih dvosjeda s otvorenim kokpitom kao što su DBR1 i DB3S – ali to izražava dinamičnim novim pristupom ovoj upečatljivoj temi.DB3S predstavlja važan deo istorije takmičenja Aston Martina. Predstavljena 1953. godine, karoserija Franka Feeleyja od legure DB3S postala je poznata po svojim oblinama i aerodinamičkoj efikasnosti, čime je Aston Martin postao ozbiljan kandidat za Le Mans i postigao neke impresivne rezultate na tom putu. Dizajnerski koncept DBR22 prikazuje potpuno novu karoseriju dizajnera iz Aston Martina.

DBR 22

Njegova izuzetna forma napravljena od karoserije kreirana je od minimalnog broja karoserijskih panela kako bi se stvorila više izvajana, mišićava prisutnost. Posebno vrijedna pažnje je potpuno nova prednja maska ​​koja uključuje jedinstveni dizajn od karbonskih vlakana umjesto uobičajenih vena koje se mogu vidjeti na serijskim Aston Martinima. Ovaj dizajn je inspirisan direktno iz DBR1 i DB3S.

Kokpit DBR22 nastavlja fuziju klasičnog i suvremenog pristupa s mnogim jedinstvenim komponentama i širokom upotrebom kože i izloženih karbonskih vlakana. Iza sedišta se uzdižu dvostruke gondole koje uglađuju protok vazduha iza vozačevih i suvozačevih glava. Pozadi, koncept dizajna DBR22 ima nepogrešivu horizontalnu svjetlosnu grafiku zahvaljujući tankoj svjetlosnoj traci pune širine napravljenoj posebno za ovu aplikaciju.

Zahvaljujući izuzetno snažnom 5,2-litarskom V12 Twin-Turbo pogonskom sistemu, DBR22 podržava svoj izvanredan izgled performansama koje oduzimaju dah; vršne snage od 715PS i 753Nm obezbeđujući dovoljan pogon za ubrzanje DBR22 sa mjesta do100 kmh za samo 3,4 sek i do maksimalne brzine od 319kmh. Dinamički DBR22 cilja na pravu vezu vozača, sa šasijom izoštrenom da pruži preciznost, agilnost i taktilnost u jednakoj mjeri. Jedinstvena kalibracija motora i 8-brzinskog automatskog mjenjača sa ručicama koristi oblikovanje obrtnog momenta kako bi DBR22 pružio način i isporuku za razliku od bilo kojeg drugog modela. Roberto Fedeli, glavni tehnički direktor Aston Martina, rekao je: „Tehnologija je ključna u konstrukciji DBR22, uz opsežnu upotrebu karbonskih vlakana i korištenje 3D printanja za proizvodnju strukturalne komponente. Kao takav, DBR22 prikazuje jedinstvene mogućnosti Aston Martina, sa dizajnom svjetske klase u kombinaciji s agilnim, inteligentnim pristupom inženjeringu i proizvodnji.

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno