Nedjelja, 3 Decembra, 2023

Slijedeći međunarodni sajam automobila Ženeva 2023 održat će se u Dohi – Katar

Međunarodni sajam automobila u Ženevi (GIMS) održaće se ekskluzivno u Dohi, Katar, 2023. godine. Događaj planiran za Ženevu u februaru 2023. neće se održati, kaže ” Comité permanent du Salon international de l Fondacija “automobile de Genève” objavila je danas sa žaljenjem.

„Zbog neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji i geopolitici, kao i rizika vezanih za razvoj pandemije, organizatori su odlučili da se fokusiraju isključivo na planiranje događaja u Dohi 2023. godine“, kaže Maurice Turrettini, predsjednik fondacija “Comité permanent du Salon international de l'automobile de Genève”.

Odluka zbog nepredvidljivosti

GIMS će se 2023. održati isključivo u Kataru, odlučili su danas na sastanku u Bernu članovi Komiteta i Odbora Fondacije “Comité permanent du Salon international de l'automobile de Genève”. Prvobitni plan je bio da se GIMS 2023 održi u dva izdanja, prvo od 14. do 19. februara 2023. na Palexpo-u u Ženevi i drugo – svjetska premijera – u novembru u Dohi, Katar.

“Učinili smo sve što je bilo moguće kako bismo osigurali da budemo domaćini GIMS-a 2023. u Ženevi u februaru. Poboljšani format događaja i projekat bili su vrlo dobro prihvaćeni. Ali na kraju su rizici nadmašili mogućnosti,” kaže Maurice Turrettini.

Brend sa obećavajućom budućnošću

„Naš tim je veoma naporno radio kako bi osigurao da se GIMS 2023 može održati i u Ženevi i u Dohi“, nastavlja Sandro Mesquita, izvršni direktor Ženevskog međunarodnog salona automobila, dodajući: „U ovim nesigurnim vremenima, mnogi brendovi nisu u poziciji da obavezali se na učešće na sajmu u Evropi u zimskom periodu.Nakon procene svih elemenata, Fondaciji je postalo jasno da Salon 2023. ne može da se održi u Ženevi kako je planirano.Za brendove koji su želeli da učestvuju u Ženevi, fanovi i vjerni posjetitelji našeg salona u Ženevi, žalimo što smo morali odlučiti da otkažemo ovo izdanje 2023.”

Svjetska premijera u Dohi

Prvo izdanje Međunarodnog sajma automobila u Ženevi u Kataru održat će se u novembru 2023. u Doha Exhibition and Convention Center (DECC), kao i na nekoliko drugih decentraliziranih mjesta, i ponudit će mnoga jedinstvena i spektakularna iskustva vožnje. „Sada smo u potpunosti fokusirani na organizaciju GIMS-a u Dohi i radujemo se što ćemo uskoro potvrditi datume i format ovog revolucionarnog događaja sa našim partnerima iz Qatar Tourism-a“, zaključuje Sandro Mesquita. Događaj u Kataru bi se trebao održavati svake dvije godine.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno