Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Karting – edukativno sticanje osnova saobraćajne kulture

Karting Šampionat BiH krenuo je davne 1999. godine (link za rezultate sezone 1999.) , praktično nakon što je BIHAMK nabavio karting vozila i ustupio ih auto moto karting klubovima. Ševal Bajrić, u ovoj zemlji nesumnjivo je jedan od najznačajnijih ljudi koji su ovu sportsku disciplinu održavali na visokim standardima. O ternutnom stanju karting sporta kaže:
Š.B. https://www.facebook.com/groups/466468538320084/ na ovoj stranici je prikazan dio aktivnosti sa takmičenja u K01 u BiH od 2007 do 2019 znači 13 godina zaredom disciplina K01 je bila aktivna sa treninzima, školom Kartinga za početnike, klubskim takmičenjima, Karting trke za KUP i Šampionat BiH. Za 2020 u kalendaru Šampionata BiH bilo je prijavljeno pet trka , ali Corona i zabrane okupljana su uzročnik prekida aktivnosti u smislu takmičenja u ovoj disciplini. Trenutno je disciplina u mirovanju, a poslije Corone su nastali problemi u SAMS-u BiH oko održavanja Šampionhata BiH.  Ponovo pokrenuti aktivnosti je prilično zahtjevno jer se radi o najmlađim takmičarima i veći broj ih je prerastao u ove tri godine ne aktivnosti u Šampionatu BiH, a u istom periodu nije bilo obučavanje novih vozača početnika.
Što su problemi koje prate ovaj sport:
Š.B. Najveći problem oko organizacije Karting trke, naročito ako se radi o Šampionatu, su novčana sredstva za održavanje takmičenja, do sada smo se snalazili tražeći adekvatne sponore ali i toga je sve manje. Ako iznađemo način finansiranja organizacije troškova takmičenja ostalo bi bilo sve puno lakše. Obzirom da se radi o najmlađim takmičarima i edukativnim sticanjem osnova Saobraćajne kulture, predlagao sam da BIHAMK podrži najmlađe jer bez podmladka nijedna organizacija nema budućnost, a naročito u Auto-Karting sportu. Obzirom da je K01 disciplina namijenjana za najmlađe takmičare, ponovo treba pokrenuti inicijativu i aktivirati takmičenja, u svakom ponovnom pokretanju u prvih par trka odziv vozača ne bude preveliki, ali brzo se aktiviraju svi ostali kada čuju da se održavaju trke naročito kada je u pitanju Šampionat BiH u ovoj disciplini. Osnovni i glavni problem za buduća takmičenja je na koji način iznaći sredstva za organizaciju takmičenja, uvijek nam je otvoren poziv da vozimo i van BiH, ali to je još skuplje naročito kada je u pitanju CEZ i ROTAX takmičenje.
Kad je u pitanju karting kojie sredine su imale najveći odziv:

Š.B. UG TUZAMK Tuzla uz KK Živinice su bili najaktivniji klubovi po pitanju broja vozača i aktivnosti oko održavanja većine trka u K01, naravno tu su bili i ostali klubovi iz BiH koji su se takmičili u ovoj disciplini, a kao organizator svih takmičenja pored gore navedena dva kluba u disciplini K01 je i auto4x4club iz Sarajeva. Što se tiče Karting takmičara iz RS sa svima smo sarađivali i vozili, čak smo u par navrata podržali takmičenja koja se boduju za RS, ali moj cilj i interes je uvijek bio Šampionat BiH koji je iznad klubskih, kantonalnih ili entitetskih takmičenja. U Šampionatu BiH od 2007 do 2019 od kada sam ja aktivan na svim takmičenjima vozili su svi vozači iz cijele BiH, Srbije, Crne gore, a u zadnjih 5 do 6 godina takmičenja najaktivniji su bili vozači KK Magnum iz Istočnog Sarajeva i KK Leotar iz Trebinja, naravno veliki doprinos u razvoju K01 dao je KK Borac Banjaluka kao i vozači iz Doboja, Modriče, Ugljevika i Bijeljine.

Nedavnim ožvljavanjem rada SAKS FBiH, praktično je pokrenuta i iniciativa da slijedeće godine i karting održi svoj Šampionat. Vi ste u Upravnom odboru SAKS FBiH i “zaduženi” za karting sport i koji su Vam naredni planovi:
Š.B. Po pitanju daljnjih takmičenja za sezonu 2023, treba aktivirati vozače iz Tuzamka, KK Živinice, a i Komotin Jajce je ponovo aktivirao Karting sekciju, a inače su u prošlom periodu imali talentovane takmičare i bili su organizatori trka U Cazinu takođe postoji veliki interes za takmičenja u ovoj disciplini, a već sam razgovarao sa predstavnicima vozača, postoje i drugi klubovi koji su bili aktivni u ovoj disciplini, kao i pojedinci koji žele učestvovati u takmičenju. Paralelno s ovim dešavanjima treba koordinirati klubove iz RS-a nastaviti sa takmičenjima Šampionata BiH.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno