Petak, 23 Februara, 2024

Novi BMW M2. (video)

Kompaktne dimenzije u kombinaciji s pogonom i tehnologijom šasije prilagođene BMW-u M3/BMW M4 karakteriziraju koncept vozila, koji novom izdanju automobila s dvoja vrata daje fascinantnu agilnost i karakteristike upravljanja. Ove nezavisne karakteristike se takođe odražavaju u ekspresivnom dizajnu eksterijera sa atletskim kupe proporcijama. Pored toga, moderan koncept rada za individualizaciju podešavanja omogućava posebno intenzivno iskustvo performansi. Sa ovim kvalitetima, novi BMW M2 nastavlja tradiciju izuzetno sportskih modela kompaktnih dimenzija koja je uspostavljena 1973. godine sa BMW-om 2002 turbo.

Atletski izgled novog BMW-a M2 rezultat je kompaktnih dimenzija, izuzetno snažnih proporcija i tipičnih M dizajnerskih karakteristika. Njegovo međuosovinsko rastojanje je 110 milimetara kraće, a vanjska dužina 214 milimetara kraća od modela BMW M4 Coupé serije. Na prednjem dijelu vozila, velika BMW rešetka za bubrege bez okvira sa svojim horizontalnim šipkama i trodijelnim donjim usisnikom zraka s gotovo pravokutnim konturama osiguravaju tipičan M izgled. Pogled sa strane karakterišu jasno dizajnirane površine, široki bočni pragovi i mišićavi lukovi točkova. Zadnji deo novog BMW M2 takođe deluje moćno i kompaktno. Upečatljiv spojler na poklopcu prtljažnika i vertikalni reflektori postavljaju svoje jedinstvene akcente, kao i puristički dizajnirani umetak difuzora u stražnjoj preklopnici.

Tipične M performanse karakterišu verziju linijskog šestocilindričnog motora sa M TwinPower Turbo tehnologijom. Jedinica od 3,0 litara razlikuje se samo u nekoliko detalja od motora koji se koristi u seriji BMW M3/BMW M4 i impresionira svojom spontanom reakcijom. Sa maksimalnom snagom od 338 kW/460 KS, pogon novog BMW M2 nadmašuje osnovni motor svog prethodnika za 66 kW/90 KS. Standardno, pogonski moment se prenosi na zadnje točkove preko 8-brzinskog M Steptronic menjača sa Drivelogic. 6-stepeni ručni menjač je dostupan kao opcija za iskustvo performansi u klasičnom stilu. Ne samo da podržava sportski stil vožnje sa precizno definisanim hodom menjača, već i sa asistentom za menjanje brzina čija kontrola brzine povezivanja obezbeđuje uključenje kvačila bez klizanja nakon prebacivanja u nižu brzinu prilikom kočenja pre krivine. Ako je potrebno, pomoćnik za prebacivanje može se deaktivirati u M Setup meniju.

Novi BMW M2 ima kokpit orijentisan na vozača koji, pored sadržaja displeja specifičnog za M, radnih jedinica i podešavanja podešavanja, takođe uključuje napredni BMW zakrivljeni ekran. Standardno, vozač i suvozač sjede na sportskim sjedištima s dizajnom specifičnom za model i površinama Sensatec/Alcantara. Standardne karakteristike udobnosti novog BMW-a M2 uključuju 3-zonski automatski klima uređaj, BMW Live Cockpit Plus uključujući navigacijski sistem BMW Maps, ambijentalno svjetlo i hi-fi sistem zvučnika.

Lansiranje novog BMW-a M2 na globalno tržište počeće u aprilu 2023. godine. On će se proizvoditi zajedno sa novim BMW-om serije 2 Coupé u fabrici BMW Grupe u San Luis Potosi, Meksiko.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno