Petak, 23 Februara, 2024

Interview: Maja Babić – dama u autosportu

Dugo smo razmisljali kako krenuti ovaj intervju, od čega početi u ovoj teškoj godini za BiH auto i karting sport. Ne postojanje šampionata BiH prvi put nakon mnogo godina, blokirani granski i krovni auto karting savezi, odlazak vozača… U toj kompletnoj zbrci na IPA susretima u Bijeljini u okviru aktivnosti vozi se auto slalom kao vid druženja među članovima IPA-e. Kako šampionata nema, članovi lokalnih auto klubova odlaze na pomenuti slalom da podrže organizatore ali i da se druže, i to počinje naša priča. Čalnovi AMKK Žig Tim iz Dvorova kod Bijeljine promjećuju mladu djevojku od 23 godine koja svojim amaterskim vožnjama pombeđuje i vozi bolje vrijeme od većine muških članova.

ŽIG TIM – Nekoliko dana po završenom takmičenju, članovi ŽiG Tim-a dogovaraju se da pronađu djevojku i da joj ponude mjesto u svom klubu i vožnju auto slaloma na žalost u drugoj državi. Uz pomoć Boška Kojića, predsjednika IPA-a regije Bijeljina, stupili smo u kontakt prvo sa roditeljima a potom i sa mladom djevojkom Majom Babić. Na oduševljenje svih nas Maja prihvata da se učlani u naš klub i da krenemo sa treninzima i vožnjama. U razgovoru sa Majom otkrivamo dalji put i njen ulazak a auto sport.

Maja Babić: Kada su me članovi kluba kontaktirali, odmah sam prihvatila njihov poziv jer od malih nogu auto i motori su moja opsesija i od toga potiče i moje učešće na slalomu o organizaciji IPA-e. Tada još nisam razmisljala da se moze desiti da udjem u auto sport i da učestvujem na zvaničnim auto slalom trkama za šampionat. Po pozivu kluba a prije prve zvanične trke upoznala sam se sa članovima, sa automobilom koji cu da vozim ali i sa pravilima auto slaloma. Otisli smo na par treninga u Bijeljinu i Živinice koji su protekli veoma zadovoljavajuće.

Maja Babić takmiči se u automobilu Renault Clo

ŽIG TIM – Koje auto vozite i u kojoj klasi?

Maja Babić: Auto koje vozim je renault Clio II sa benzinskim motorom od 1600 ccm3 79 kw a vozim ga, po pravilniku SAKS-a Srbije u grupi SPRINT klasa 5.

ŽIG TIM – Kakvu su utisci sa prvih zvaničnih trka?

Maja Babić: Prvi nastup na zvaničnoj auto slalom trci bio je na stazi Bukulja kod Aranđelovca. Odvožen jedan trening i 2 vožnje zbog problema s autom, ali prvi pehar je tu. Trening je bio na mokrom asfaltu, vožnje po suhom. Osvajam prvo mjesto u konkurenciji dama a zbog malih tehničkih propusta nema me na listi juniora. -Drugi nastup na auto slalom trci Nagrada Sopota na stazi Kosmaj – POTOP. Kišni uslovi, potpuno mokra staza, smanjena vidljivost usled magle i kiša koja konstantno pada naročito u poslednjoj vožnji nije uspjela da nas omete. Ponovo prvo mjesto u konkurenciji dama ali i četvrta pozicija u konkurecniji juniora i 7 pozicija u klasi 5. -Treća trka u organizaciji Concord racing na stazi Rakovica konačno je protekla bez kiše. Potpuno suha staza ali sa jako slabim prijanjanjem zadnjih slick guma napravili su nam dosta problema i okretanja na treningu. Za prvu vožnju mijenjamo gume i krećemo sa mnogo manje problema. Tri vožnje i jako dobro vrijeme u svakoj. Prvo mjesto u konkurenciji dama, drugo mjesto u konkurenciji juniora, sedmo mjesto u klasi 5 ali i jako dobra 22 pozicija u generalnom plasmanu u konkurenciji 64 vozača.

ŽIG TIM – Kakvi su Vaši planovi za budućnost, kraj ove sezone ali i početak nove?

Maja Babić: Za kraj ove sezone imamo jos dvije trke na Ušću u Beogradu, dupla trka se vozi oba dana vikenda, očekujemo dva pehara u konkurenciji dama ali napadamo i prvu poziciju u Juniorskoj konkurenciji i pokusavamo zadržati 5 mjesto u klasi 5. Sto se tiče naredne sezone nadamo se i domaćem šampionatu, našim stazama i organizatorima. U planu je priprema novog auta za narednu sezonu a do tada vozimo se sa ovim i stičemo iskustvo.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno