Utorak, 26 Septembra, 2023

Da li su stručnjaci za sigurnost iz 1930-ih imali pravu ideju kada je u pitanju pomoć mladima da budu bolji vozači?

Jedna kompanija sigurno tako misli i čak je, da to dokaže, dizajnirala i proizvela prvo električno vozilo  koje je za djecu.

Davne 1938. godine, Atco SafetyFirst Trainer je kreiran kao dio inicijative koju podržava Vlada za smanjenje smrtnih slučajeva na cestama u prijeratnom periodu. Zamišljen je da pomogne djeci da se priviknu na vožnju prije nego što polažu testove uz literaturu koja glasi „Da je svaki vlasnik automobila vozio od šeste godine, osjećaj za put, brz refleks i vladanje kontrolama odavno bi postali instinktivni. Rezultat – nacija vještih vozača „veterana“ i broj saobraćajnih nesreća znatno smanjen.”

Potpuno elektricni Firefly-Sport kreiran od strane Young-Driver i originalni Atco automobil za obuku iz 1938.

Danas najveća šema za obuku vozača mlađih od 17 godina u Velikoj Britaniji, Young Driver, preuzima Atco mantiju – i poziva vladu da uvede sličnu šemu kako bi dala prioritet sigurnosti na putu u školama. Atco-ovi planovi za Junior SafetyFirst Trainer surovo su prekinuti izbijanjem rata 1939. Uz podršku odabranog komiteta Doma lordova za prevenciju nesreća na cestama, Atcoov plan je bio da dizajnira i konstruira automobil za djecu od 7-17 godina. koji bi se mogao koristiti u školama za podučavanje osnova o saobraćaju kao načinu smanjenja smrtnih slučajeva na cesti. Atco je čak izgradio kolovoz u svojoj fabrici Whitworth Works u Birminghamu kako bi pokazao školama kako takav raspored može funkcionirati za SafetyFirst. Do izbijanja rata bilo je proizvedeno 250 automobila, ali materijal je bio potreban drugdje kada su borbe počele.

Danas je Young Driver održao više od milion časova vožnje mlađima od 17 godina u poslednjih 13 godina, a mladi ljudi sjede za volan modernog automobila sa dvostrukom kontrolom, klasičnog automobila ili električnog Firefly-a.

Ian Mulingani, generalni direktor Young Driver, rekao je: „Posljednjih 13 godina učili smo mlađe od 17 godina da nauče da voze u sigurnom okruženju bez pritiska. Iz nezavisnog istraživanja i iz naših prošlih učenika znali smo da je to dovelo do sigurnijeg novog vozača. Zdrav razum je da učenje kroz duži vremenski period, pa ti mehanički dijelovi vožnje postanu druga priroda, može samo pomoći. Kada napuniš 17 godina, pritisak je da prođeš test što je prije moguće i pokušavaš učiti na cestama punim nestrpljivih vozača. Vlada iz 1930-ih je to znala i mi pozivamo sadašnju administraciju da također stavi prioritet da sigurnost na cestama postane aktivan dio školskog programa. Imajući bolje pripremljene mlade vozače, svi smo sigurniji na putevima, kao kolege vozači, biciklisti i pješaci.

Radeći na više od 70 lokacija u Velikoj Britaniji, Young Driver nudi mladima od 10 do 17 godina priliku da voze Vauxhall Corsu sa dvostrukom kontrolom ili sličan automobil, Bentley Flying Spur, izbor klasičnih automobila i vatrogasna vozila. Nastava se odvija na privatnom posjedu sa kompletnim putnim sistemima uključujući kružne tokove, raskrsnice, semafore i područja za vježbanje manevara. Mlađa djeca čak mogu steći svoje prvo iskustvo vožnje u dvosjedu Firefly inspirisanom sportskim automobilima – ‘pravi’ električni automobil dizajniran za 4-10 godina. Za više informacija o Young Driver posjetite www.youngdriver.com

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno