Subota, 15 Juna, 2024

Pet najboljih savjeta kako izbjeći kvar ove zime

Organizacija GEM Motoring Assist za BEZBJEDNOST NA PUTU i sanaciju kvara nudi osnovne savete za vozače kako bi ove zime mogli da putuju bez problema. Zimsko vrijeme ima tendenciju da nas iznenadi, a prevencija je uvijek bolja od liječenja, tako da ćete, ako posvetite malo pažnje znatno smanjiti rizik od kvara u narednim mjesecima.

Evo GEM-ovih pet jednostavnih koraka za smanjenje šanse za kvar ove zime:

  1. Provjerite bateriju i sistem punjenja kako biste osigurali najbolje performanse. Brojni zimski pozivi GEM-ovom centru za kontrolu kvarova odnose se na prazne baterije. Hladno vrijeme jako opterećuje umorne baterije, pa razmislite o tome da ih promijenite odmah kako biste izbjegli neugodnost kvara.
    Ako vam se čini da se baterija okreće sporije nego inače, odmah je provjerite.
  2. Uvjerite se da sistem hlađenja vašeg automobila ima ispravnu tačku mržnjenja rashladne tekućine – antifriza, što je od vitalnog značaja za sprečavanje smrzavanja vode u rashladnom sistemu vašeg motora. GEM preporučuje da konsultujete svog lokalnog prodavca ili kvalifikovanog mehaničara kako biste bili sigurni da je ovo urađeno ispravno.
  3. Uvjerite se da sva svjetla na vašem automobilu, iznutra i izvana, rade ispravno. Redovno ih čistite kako biste bili sigurni da su očišćeni od prljavštine, tako da možete vidjeti, a drugi da vas vide.
  4. Provjeravajte dubinu gazećeg sloja guma i pritisak svake sedmice tokom zime. Dobre gume će osigurati da sigurnosni sistemi na vašem automobilu budu što efikasniji. GEM preporučuje minimalnu dubinu gazećeg sloja od 3 mm (zakonski minimum je 1,6 mm), jer će to raspršiti mnogo više vode sa puta i umanjiti rizik od proklizavanja i gubitka kontrole.
  5. Provjerite svoje brisače vjetrobrana, prednje i zadnje. Uvjerite se da ispravno funkcionišu i redovno dopunjujte tekućinu za pranje po hladnom vremenu. Nemojte koristiti brisače za čišćenje leda, jer će to vrlo brzo dovesti do oštećenja.

GEM nudi niz kratkih video vodiča na mreži koji će vam pomoći da obavite jednostavno održavanje automobila i provjere kod kuće. To uključuje MOT provjere, gazni sloj guma, pritisak u gumama, nivo ulja ….

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno