Petak, 23 Februara, 2024

Audi odabrao Sauber kao strateškog partnera za ulazak u Formulu 1

Nakon najave svog ulaska u Formulu 1 krajem avgusta, Audijeva potvrda svog strateškog partnera označava sljedeću prekretnicu u ulasku kompanije u premijernu klasu motosporta. Sa oko 30 godina takmičarskog iskustva, Sauber je jedan od najpoznatijih i najtradicionalnijih timova u Formuli 1. Dok će agregat biti kreiran u Audijevom centru za kompetenciju u motosportu u Neuburgu an der Donau, Sauber će razvijati i proizvoditi trkaći automobil u svojoj lokacija u Hinwilu (Švicarska). Sauber će također biti odgovoran za planiranje i izvođenje trkačkih operacija.

U pogonu posebno osnovanog Audi Formula Racing GmbH u Neuburg an der Donau već je u punom jeku razvoj pogonskog agregata, koji se sastoji od elektromotora, baterije, upravljačkih sistema i motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Formula 1 čini veliki korak ka održivosti s novim propisima koji će stupiti na snagu od 2026. godine. Ovo je bio važan preduslov da Audi odluči da uđe u šampionat. Agregati će biti efikasniji nego danas, jer će se udio električne energije značajno povećati. Električni pogon će tada imati skoro istu snagu kao i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji iznosi 400 kW (544 KS). Visoko efikasni 1,6-litarski turbo motori će se pokretati održivim sintetičkim gorivom koje je CO 2 -neutralno (prema standardima EU). F1 je također sebi postavila cilj da bude CO2 neutralna kao trkačka serija do 2030. godine.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno