Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Pet zvjezdica za novi BMW X1 i novi BMW serije 2 Active Tourer. (video)

+++Evropski institut za zaštitu potrošača nagrađuje dva premium kompaktna modela vrhunskim ocjenama. +++ Novi središnji vazdušni jastuk smanjuje rizik od povreda vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara. +++Nova generacija upozorenja na prednji sudar također može zaštititi pješake i bicikliste pri skretanju.

Opsežna standardna oprema oba modela sa sistemima pomoći vozaču važnim za sigurnost daje odlučujući doprinos ocjeni od 5 zvjezdica. Iznad svega, posljednja generacija upozorenja na prednji sudar s funkcijom kočenja pruža dodatnu sigurnost u gradskom saobraćaju. Sada može prepoznati i pješake i bicikliste koji pri skretanju udesno prilaze odostraga ili ispred paralelno sa kolovozom i na taj način efikasno doprinosi izbjegavanju sudara sa ranjivim učesnicima u saobraćaju. Novi sistem takođe upozorava na nailazeći saobraćaj pri skretanju levo.

Novi BMW X1 i novi BMW serije 2 Active Tourer također su osvojili bodove inovativnim sistemima u oblasti pasivne sigurnosti. Oba modela standardno imaju centralni vazdušni jastuk između sjedišta vozača i suvozača. Ovaj sistem, prvi put korišćen u BMW modelima u kompaktnom segmentu, na testovima je ocenjen kao izuzetno efikasan.

U raznim testovima sudara, ovaj integrirani sigurnosni koncept pokazao se kao garancija da je visok nivo zaštite od povreda uvijek zagarantovan u oba modela, bez obzira na veličinu i položaj sedenja putnika. Prema Euro NCAP-u, sedišta i nasloni za glavu novog BMW-a X1 i novog BMW-a serije 2 Active Tourer nude efikasnu zaštitu od povreda vratnih pršljenova koje mogu biti uzrokovane sudarom sa zadnje strane, kako napred tako i pozadi. . Pored toga, testeri su istakli standardnu ​​opremu oba modela sa inteligentnim pozivom za hitne slučajeve i sistemom za kočenje u nuždi kako bi se izbegli naknadni sudari.

Kako bi se smanjio rizik od povreda pješaka i biciklista, novi BMW X1 i novi BMW serije 2 Active Tourer imaju aktivne poklopce motora. U slučaju udara, haube se podižu pomoću pirotehničkih pokretača kako bi se stvorio dodatni deformacijski prostor između njih i temeljnih tvrdih komponenti. U testu sigurnosti Euro NCAP, sistem se pokazao pouzdanim i efikasnim pri različitim brzinama.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno