Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Fordov Ranger Raptor nove generacije spreman da se uhvati u koštac s teškim terenom na “Baja 1000” (video)

Ford je objavio da će Ranger Raptor nove generacije biti njegovo najnovije terensko vozilo koje će nastupati na SCORE International Baja 1000 – jednom od najtežih terenskih trka na svjetu. Ranger Raptor će se utrkivati ​​na biogorivu s niskim udjelom ugljenika, demonstrirajući potencijal ovih goriva u najzahtjevnijim okruženjima.

Ford Performance je sarađivao sa australijskim Kelly Racingom na izradi Ranger Raptora koji je spreman za Baja i američkom kompanijom Lovell Racing za razvoj i trku s kamionom u Baji, koja počinje 18. novembra. Lovell Racing, predvođen višestrukim šampionom u off-roadu Off-Road Motorsports Hall of Famer Brad Lovell, jedan je od ključnih off-road timova Ford Performancea. Ranger je dugo bio globalna ikona za Ford i ovo vozilo je napravljeno i testirano u Australiji prije nego što je dovedeno u SAD na konačni razvoj i testiranje prije utrke izdržljivosti. “Ulaskom u ovaj događaj, gradimo na stotinama hiljada kilometara razvojnog testiranja i guramo Ranger Raptor u nove ekstreme,” rekao je Brian Novak, supervizor za off-road moto sportove, Ford Performance.

Baja 1000, koja se održava na poluotoku Baja California, smatra se jednom od najprestižnijih svjetskih off-road trka, privlačeći takmičare iz cijelog svijeta željne njegovog podmuklog pustinjskog terena, strmih i teških uspona.

U prošlosti su se i F-150 Raptor i Ford Bronco uspješno utrkivali na Baji. Bilo da se radilo o standardnom F-150 Raptoru iz 2017. koji je završio na podijumu prije nego što je odvezao dodatnih 400 milja kući, o razvoju prototipa za utrku Bronco R i verifikaciji trenutnog proizvodnog Bronca ili čak o povratku sve do legendarne ukupne pobjede iz 1969. godine, postoji bogata istorija u igri za Ford kamione. Ford Performance vjeruje da je Ranger Raptor spreman za izazov. Napravljen je prema pravilima SCORE-ove klase, koja imaju za cilj da pokažu sposobnost uličnih kamiona.

Ranger Raptor će biti pokretan Shellovom mješavinom biogoriva s niskim udjelom ugljika koja se sastoji od više od 30% biokomponenti održivog izvora.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno