Četvrtak, 28 Septembra, 2023

Novi, potpuno električni Volvo EX90: početak nove ere za Volvo automobile (video)

U centru Stockholma otkrilven je novi potpuno električni vodeći SUV, koji odražava švedske korijene. U isto vrijeme, odražavajući globalni otisak kompanije, Volvo EX90 će se proizvoditi u SAD-u počevši od sljedeće godine, a kasnije i u Kini. Do tada u Volvou je cilj da ta dva proizvodna pogona budu klimatski neutralna. Novi instant klasik u skandinavskom dizajnu, Volvo EX90 definira princip funkcije praćenja forme. To je svestran, elegantan porodični automobil modernih proporcija, u kombinaciji sa najsavremenijom tehnologijom radi optimizacije sigurnosti, efikasnosti i estetike.

Standardna sigurnost u Volvo EX90 je veća od bilo kojeg Volvo automobila prije njega. Senzori koji koristi automobil ne umaraju i ne ometaju. Oni su dizajnirani da odgovore i reaguju kada samo malo zakasnite. Volvo lidar može osjetiti put ispred vas, bilo da je dan ili noć, i pri brzinama na autoputu. Može vidjeti male objekte stotinama metara ispred sebe, stvarajući više vremena za informiranje, djelovanje i izbjegavanje. Senzori također doprinose poboljšanju pouzdanosti i ukupnih performansi naše funkcije potpomognute vožnje Pilot Assist, s novom podrškom za upravljanje prilikom promjene vozne trake. Unutra, nevidljivi zaštitni štit također pazi na vozača i putnike. Specijalni senzori i kamere, koje pokreću algoritmi, mjere koncentraciju pogleda. Tehnologija omogućava Volvo EX90 da razumije kada ste rasijani, pospani ili na neki drugi način nepažljivii.

Sa svojom potpuno novom električnom tehnološkom bazom, Volvo EX90 je savršeni pratilac za održiviji porodični stil života. Pružajući do 600 kilometara dometa vožnje bez emisije izduvnih gasova sa jednim punjenjem, prema WLTP ciklusu testiranja, puni se od 10 do 80 posto za manje od 30 minuta. Prvobitno dostupna verzija sa pogonom na sve točkove sa dva motora pokreće baterija od 111 kWh i dva elektromotora sa trajnim magnetima zajedno dajući u svojoj verziji performansi 380 kW (517 KS) i 910 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa potpuno novom šasijom, ovo stvara sjajno i glatko iskustvo vožnje.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno