Srijeda, 22 Marta, 2023

Sedmica bezbjednosti na putevima: podržimo sigurne puteve za sve

Predstojeće sedmica bezbjednosti na putevima (14. – 20. novembar). u Velikoj Britaniji polučit niz akcija s kojim se nastoji podići svijet o ovom uvijek aktuelnom problemu.  Tako i izvršni direktor GEM-a Neil Worth je prokomentarisao: „U skladu sa pozivom na akciju, ohrabrujemo pojedince da se obavežu da će bezbjedno koristiti puteve, minimiziraju upotrebu vozila i tražiti bezbjedna sistemska rešenja. Pozivamo sve da daju podršku za Sedmicu bezbjednosti na putevima i ulože napor da smanje rizik i poboljšaju bezbjednost na svojim putovanjima.”

GEM je također sastavio pet jednostavnih savjeta dizajniranih da ih vozači odmah usvoje. Rezultat će biti sigurnija cestovna putovanja za sve:

  • Razmislite o tome kako možete bezbjedno koristiti puteve na svakom putovanju – da zaštitite sebe i druge učesnike u saobraćaju.
  • Pridržavajte se ograničenja brzine. Posebno poštujte zone od 30 km na sat i igrajte svoju ulogu u tome da zajednice budu sigurnije.
  • Izbacite ometanja. Isključite mobilni telefon i zaključajte ga u prtljažniku prije putovanja. Ako trebate provjeriti poruke, zaustavite se i stanite na sigurno mjesto.
  • Ne tretirajte putovanje cestom kao trku ili takmičenje. Usredsredite se na to da stignete bezbjedno i u mirnom raspoloženju.

Neil Worth je zaključio: „Posebno nam je stalo da ohrabrimo vozače da izbjegavaju konkurenciju na putovanjima. Ako se odupremo iskušenju da budemo konkurentni, uklanjamo značajan uzrok većine sudara i na taj način ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozbiljnih povreda na našim putevima.”

GEM Motoring Assist je osnovan 1932. godine kao nezavisno udruženje za bezbjednost na putevima zasnovano na vozačima. Cilj GEM-a je da poboljša sigurnost za sve učesnike u saobraćaju kroz sponzorstvo i iniciranje mjera za prevenciju nesreća širom Ujedinjenog Kraljevstva i da svojim članovima pruži informacije o vožnji i sigurnosti.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno