Subota, 15 Juna, 2024

MAHLE uspješan sa e-kompresorima

MAHLE se uspješno etablirao kao dobavljač za e-mobilnost. Jedan od bestselera u ovoj oblasti je električni A/C kompresor, za koji je tehnološka grupa iz Stuttgarta već osigurala brojne serijske narudžbe u sektoru putničkih i komercijalnih vozila. Ukupan obim porudžbina je oko 1,4 milijarde eura. Nedavno je MAHLE predstavio najmoćniji e-kompresor trenutno dostupan na tržištu sa vršnom snagom od 18 kW. E-kompresori su srce upravljanja toplinom u električnim vozilima. Ključna komponenta je važna za kontrolu temperature e-drivea i stoga je ključna za vijek trajanja, brzinu punjenja i domet vožnje baterije. 

Sa svojim električnim A/C kompresorom, MAHLE je pionir u visokonaponskoj tehnologiji, tj. nivoima napona iznad 400 volti, i velikim zapreminama kompresora. Ove karakteristike omogućavaju, na primjer, ultra-brzo punjenje, što je toliko važno za savremena električna vozila. MAHLE trenutno nudi svoj visokonaponski kompresor u rasponima napona do 900 volti i zapremine do 57 ccm 3 . Njegov kompaktan dizajn znači da se može koristiti u svim klasama vozila, od putničkih automobila do teških komercijalnih vozila. Jedan od najvećih izazova kod električnih vozila na baterije je i akustika kabine. Ovdje putnike uznemiravaju i najmanje vibracije i najmanji razvoj buke. MAHLE-ov visokonaponski kompresor optimiziran za buku učinkovito uzrokuje i najmanje vibracije. Rezultat je vrlo uglađen rad i najbolja akustika.

Osim e-kompresora za e-mobilnost, MAHLE također razvija i proizvodi električne aktuatore, pomoćne komponente, dodatke za motore, pomoćne agregate, elektroniku i softver, te cijeli sistem upravljanja toplinom. E-mobilnost i upravljanje toplotom su među strateškim oblastima tehnološke grupe. Između 2022. i 2026. na tržište će biti lansirano više od 20 platformi elektrificiranih vozila vodećih proizvođača putničkih i komercijalnih vozila koje se oslanjaju na MAHLE tehnologiju i proizvode.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno