Srijeda, 24 Jula, 2024

Prvi potpuno električni trkači automobil u istoriji Maseratija (video)

Maserati MSG Racing je otkrio izgled Maserati Tipo Folgore Gen3 – prvog potpuno električnog trkačkog automobila u istoriji Maseratija – koji će se takmičiti u 9. sezoni ABB FIA Formula E Svjetskog prvenstva.

Predstavljen na ulicama Modene, doma Maseratija – prvog italijanskog automobilskog brenda koji je ušao u Formulu E – Maserati Tipo Folgore vraća trke ljudima u samom srcu grada. Inspirisan legendarnom plavom nijansom Tridenta, Maserati Tipo Folgore Gen3 je ultimativni u elektrificiranju visokih performansi, efikasnosti i vrhunske tehnologije koja će ‘Race Beyond’, platforma za prenošenje inovacija sa staze na cestu.

Prvi trkački automobil koji je nosio logotip Trident je Tipo 26, koji je debitovao 1926. na Targa Florio, zauzevši prvo mjesto u svojoj klasi sa Alfieri Maseratijem za volanom.Sada, 96 godina kasnije, Maserati Tipo Folgore, hrabro predstavljajući trozubac, ulazi u eru elektrifikacije, ubrzavajući Maseratijevu posvećenost Folgoreu, brendu 100% novom električnom asortimanu. Nova boja za Maserati Tipo Folgore kreirana je da da savremen i čist izgled. Maserati Trident je prirodno istaknut na nosnom konusu zajedno sa logotipom Maserati Corse koji sadrži italijansku trobojku koja se nalazi s obje strane pregrade.

Gen3 će biti najbrži i najefikasniji bolid Formule E do sada, s prednjim i zadnjim pogonskim sklopovima koji isporučuju 600 kW regenerativne snage i 95% energetske efikasnosti, što omogućava da više od 40% energije koja se koristi u utrci dolazi samo od regenerativnog kočenja. Stručnost na stazi, tehnologija i softver koji se koristi u Formuli E ključni su dio ove konkurentnosti i prenijet će se na Maseratijeve vrhunske cestovne automobile s neminovnim uvođenjem Folgore asortimana. Maserati Tipo Folgore uskoro će krenuti u Valensiju, Španija, na predsezonsko testiranje prije nego što krene na stazu Autodromo Hermanos Rodriguez City u Meksiko Sitiju, 14. januara 2023., kako bi započeo kalendar od 17 utrka i početak sezone u novoj eri električnih trka.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno