Subota, 13 Jula, 2024

Pobjeda Colina McRaea proglašena za najbolju uspomenu u motosportu

Uoči sajma Autosport International sljedeće sedmice, fanovi su zamoljeni da glasaju za svoji omiljenu uspomenu iz motosporta. Epska pobjeda 1995. koju je Škot Colin McRaea izborio na Svjetskom prvenstvu u reliju, našla se na vrhu ankete. McRaeova bitka sa Carlosom Sainzom dovela je do dramatičnog obračuna između saigrača iz  Subarua. I upravo taj dvoboj napravio je ikone i McRaea i plavi Subarua sa svojim zlatnim točkovima, stvarajući legendu koja se nastavila nakon njegove prerane smrti 2007. Na mnogim velškim brzincima McRae i suvozač, Derek Ringer, bili su više od sekunde po milji brži od konkurencije u podmuklim i maglovitim uslovima. McRae je bio prvi britanski vozač koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u reliju, a osvojio ga je nakon što je postigao najbrža vremena na 18 od 28 etapa.

Druga najpopularnija uspomena proglašena je iz trke 24 sata Le Mansa. Magija Hollywooda je nedavno vratila bitku između Forda i Ferrarija iz 1966. godine u javnu popularnost s blockbusterom Ford protiv Ferrarija iz 2019. , govoreći priču o Ferrarijevom pobjedničkom nizu u Le Mansu koji je konačno prekinuo američki automobilski gigant. Ford i njegov GT40, dizajniran sa jedinom namjerom da slomi Ferrari, odnijeli su pobjedu sa Bruceom McLarenom i Chrisom Amonom za volanom.

Na podijumu uspomena, kao trećeplasirana, bila je jedna od najvećih vožnji Sir Jackieja Stewarta. Veliku nagradu Njemačke 1968. na Nurburgringu, jednoj od najopasnijih staza na svijetu, mnogi su pozdravili kao jednu od najimpresivnijih vožnji u istoriji Formule 1. Sir Jackie je pobijedio za nevjerovatne četiri minute u mokrim, maglovitim uslovima. Učinio je to svojim uobičajenim stilom, tempom, kontrolom automobila…i slomljenim zglobom!

Ova tri nevjerovatna trenutka će biti dočarana kao dio galerije najvećih deset Motorsport Memories u Autosport International-u, koja se održava u Nacionalnom izložbenom centru Birminghama od 12. do 15. januara 2023. godine.

Sir Jackie rekao je: „Iskreno hvala svim fanovima koji su predložili uspomene da se dodaju u uži izbor, a zatim odvojili vrijeme da glasaju. Postoji toliko mnogo uspomena za uživanje, ali Colinova postignuća čine ga dostojnim pobjednikom. Vratio je britanski reli na mapu i doveo toliko novih navijača u sport. Njegova brzina, talenat i jedinstvena ličnost učinili su ga omiljenim navijačima i sportu zaista nedostaje.”

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno