Petak, 23 Februara, 2024

Počinje proizvodnja Moto-E motocikala za šampionat 2023.

Nešto više od godinu dana nakon prvog testa sa Micheleom Pirom na stazi u Misano World Circuit Marco Simoncelli, počeo je rad na prototipovima “V21L” koji će biti protagonisti sezone Svjetskog prvenstva FIM Enel MotoE™ 2023. Proizvodnja motocikala počela je u decembru, a 23 jedinice će biti gotove do sredine februara. Pored 18 motora koji će se trkati, pet rezervnih jedinica će biti stavljeno na raspolaganje organizaciji. Svaki prototip sastavljaju stručni tehničari u Ducati MotoE Racing odjelu s istim postupkom, preciznošću i pažnjom prema detaljima tipičnim za visoku zanatsku vještinu koja se koristi za izradu MotoGP motocikla.

Početak proizvodnje prototipa “V21L” predstavlja početak novog i važnog poglavlja u istoriji Dukatija. Za kompaniju sa sjedištem u Bolonji, ovaj projekt je rođen s ciljem razvoja vještina za svoju budućnost, zadržavajući pristup koji je oduvijek pokretao Ducatijev DNK: eksperimentiranje s tehnološkim rješenjima u svijetu trka i rad na tome da se sve razvija u ovoj oblasti zatim se može koristiti na motociklima namijenjenim entuzijastima širom svijeta. Da bi to učinio, Ducati je stvorio najtehnološki, najrafiniraniji i najsofisticiraniji električni motocikl na svijetu, rezultat zajedničkog rada Ducati R&D inženjera i Ducati Corse tima. “V21L” je MotoGP električnih motocikala, koji kombinuje elektronske tehnologije i dimenzije šasije koje je razvio Ducati Corse sa procesom dizajna i upravljanjem projektima tipičnim za cestovni motocikl poput Panigale V4. To je kombinacija najboljih vještina dva svijeta, trkačkog i proizvodnog, prototip s kojim Ducati eksperimentiše u svijetu koji tek treba otkriti, svijetu električnih sportskih motocikala.

Debi trke će se održati na Velikoj nagradi Francuske u subotu, 13. maja. Kalendar MotoE Svjetskog prvenstva za 2023. se prostire na osam Grand Prixa sa dvije trke po vikendu, obje subotom. Nakon francuskog debija, MotoE Svjetsko prvenstvo će biti prisutno na svim narednim evropskim trkama do VN Misano, tako da će se nastaviti u Mugellu za vikend 11. juna, na Sachsenringu narednog vikenda i u Assenu 25. juna. Nakon ljetnje pauze, Ducati MotoE motocikli će se vratiti na stazu u Silverstonu 5. avgusta, pre nego što se bore sa poslednja tri Grand Prixa na Red Bull Ringu (20. avgusta), Kataloniji (2. septembra) i Misanu (10. septembra).

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno