Subota, 15 Juna, 2024

10 SKRIVENIH DRAGULJA U MAZDINOM MUZEJU U HIROŠIMI

Slavni Mazdin muzej u Hirošimi, renoviran u maju 2022., omiljen je među posetiocima tog grada. U 10 zona nudi se obilje automobilske istorije koja samo čeka da bude otkrivena…

Nije tajna da je Mazda prožeta bogatim japanskim nasleđem. Osnovana 1920. godine kao Toyo Cork Kogyo Co (preimenovana 1927. godine u Toyo Kogyo i konačno u Mazdu 1984. godine), pre otprilike 102 godine, ova automobilska korporacija sa sedištem u Hirošimi proživela je godine inovacija i kontinuiranog uspeha širom sveta, sa bezbrojnim kultnim dizajnima automobila. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste koliko su duboki koreni Mazde. Mazdin muzej, smešten u Mazdinom sedištu u Hirošimi i dostupan javnosti, idealno je mesto za ponovno doživljavanje ove eminentne i živahne prošlosti. U preko 10 različitih zona, Mazdin muzej svedoči o više od 100 godina ove jedinstvene istorije, od izazovnih i inovativnih tehnologija do nagrađivanog dizajna i inženjeringa nove generacije. U svakoj zoni sadržana je savršena esencija Mazdinog pustolovnog duha i u svakoj se mogu pronaći brojni automobilski užici…

Zona 1  Mali trotočkaš koji je obnovio Hirošimu  U Osaki, u Japanu, Jujiro Matsuda započeo je Mazdino putovanje, a jedno od najranijih Mazdinih vozila ujedno je i jedno od najznačajnijih: ‘kamion’ sa tri točka. Obavezno pogledati: Tip-TCS dočekuje posetioce u Mazdinom muzeju i savršeno sažima eklektičnu istoriju marke. U potpunosti je izrađen od delova domaće proizvodnje, bio je 40% snažniji od svog prethodnika, Tipa-DA, i mogao je da nosi teret od impresivnih 400 kg. Kasnije, 1938. godine, Mazda je lansirala Tip-GA i nastavila proizvodnju samo četiri meseca nakon završetka Drugog svetskog rata. Sledeće 1946. godine, taj model došao je do samog vrha tržišta sa kapacitetom proizvodnje od 2430 jedinica. Brzo je dobio nadimak “zelena ploča”, jer se u njemu isticala zelena ploča sa instrumentima koja je simbolizovala mir i sigurnost. Tip-GA je ostao u proizvodnji do 1949. godine. Danas Mazdin muzej izlaže njegovog naslednika, model Tip-GB, u kultnoj boji “zelene ploče”.
Zone 2-3  Svitanje duše crvenog kristala Sredinom 20. veka Mazda je svoju pažnju usmerila na putnička vozila. Od lakih hečbek vozila do luksuznih limuzina, raznolika linija automobila počela je da se pojavljuje širom sveta. Obavezno pogledati: Mazdina najznačajnija i najprepoznatljivija vozila uključuju Cosmo Sport, Savanna i Cosmo AP. Naime, Cosmo AP je bio jedno od prvih vozila koje je lansirano u crvenoj boji, što je bila retkost za vozila sredinom 20. veka budući da su se vozila visoke klase standardno izrađivala u crnoj, beloj ili srebrnoj boji. Sa ovim nekonvencionalnim pristupom do izražaja je došla Mazdina jedinstvena povezanost sa bojom, koja je i danas sinonim za ovu marku. Cosmo Sport je takođe pomalo raritet jer je oko 480 od približno 1200 vozila još uvek na putevima i danas.

 

 

 

 

 

Zona 4  Sportski prototip grupe C koji je osvojio Le Mans Mazda je pokazala svoj pustolovni duh u nizu globalnih trkačkih serija, uključujući Le Mans i IMSA. Pokrenite motore… Obavezno pogledati: Jedna od najupečatljivijih instalacija je Mazda 787B koja je odnela pobedu na brutalnoj trci 24 sata Le Mansa. Muzej prikazuje 787B u garaži u boksu, gde posetioci takođe mogu da razgledaju memorabilije sa najpoznatijih događaja i trke izdržljivosti. Godine 1991. Johnny Herbert, Volker Weidler i Bertrand Gachot doveli su tim Mazdaspeed do istorijske pobede.
Zone 5-6 Jedinstveni motor V12 Mazdin provokativni duh dalje se prikazuje u Zoni 5-6, gde su predstavljene osamdesete koje su bile u znaku ofanzivnih nastupa na visoko konkurentnom tržištu. Obavezno pogledati: Mazdin prvi i jedini motor V12, koji je imao zapreminu od 4000 ccm i razvijan je od kasnih 1980-ih do 1992. godine, može se videti u Zoni 5. Spajanjem dva motora V6, razvojni tim želeo je da proizvede motor za najbolji automobil na svetu. Motor V12 nikada nije izbačen na tržište, ali Mazdin pustolovni duh nastavio je da živi u jedinstvenom dizajnu motora, uključujući rotacioni motor sa tri rotora i motor V6 sa Millerovim ciklusom.
Zone 7  SUV koji je svetu podario filozofiju ‘Kodo: duša pokreta’ Dobrodošli u novu školu: Mazda CX-5, Mazda6 i MX-5 predstavljaju novu Mazdinu eru, sa Skyactiv tehnologijom koja menja pravila igre i jedinstvenim dizajnom Kodo. Obavezno pogledati: SUV Mazda CX-5, lansiran 2012., bio je prvo vozilo koje je predstavilo novu Mazdinu dizajnersku temu ‘Kodo: Duša pokreta’. Govori se da je elegantna, sportska silueta bila nadahnuta gepardom spremnim da nasrne na svoj plen, a takvom naprednom dizajnu parira samo Skyactiv tehnologija koja maksimizuje vozne performanse i efikasnost. To je crossover SUV sa mnogo šarma.
Zone 8-9  Zgužvani, namerno uništen automobil Sa briljantnim vozilima dolaze beskompromisni sigurnosni standardi. Može se videti niz upečatljivih instalacija i posmatrati izrada Mazdinih vozila u realnom vremenu. Obavezno pogledati: Mazda CX-30 oštećena tokom rutinskog testiranja sigurnosti predstavlja jedan od najimpresivnijih trenutaka u Mazdinom muzeju. Iako je šteta na prednjem delu vozila velika, kokpit i unutrašnjost su ostali dobro zaštićeni. I u Zoni 9 možete prošetati iznad proizvodne trake Mazde u fabrici Ujina koja dnevno proizvede 1000 automobila. Za izradu svakog vozila potrebno je oko 15 sati preciznog rada.
Zona 10  Usmereni prema novom veku u Zoni 10, znajte da svedočite Mazdinoj odvažnoj strategiji okrenutoj budućnosti i jedinstvenom dizajnu Kodo, uključujući bicikl, sofu i spektakularnu skulpturu Goshintai. Obavezno pogledati: Sveobuhvatna, elegantna spoljašnjost i uzbudljiva priroda Mazde Vision Coupe i RX-VISION predstavljaju savršenu završnu notu za Mazdin muzej u zoni 10. Svaki od ova dva automobila oživljen je korišćenjem kombinovanih veština stručnjaka za modeliranje gline, koji je koristio svoje kompetencije kako bi transformisao ideje u modele u prirodnoj veličini koji su kasnije postali konceptna vozila. Pored ova dva konceptna automobila je Mazda LM55 Vision Gran Turismo, koja je model automobila u prirodnoj veličini, a koji pak postoji u trkačkoj igrici Gran Turismo. Vozilo spaja Mazdinu filozofiju dizajna Kodo istovremeno odajući priznanje i Mazdi 787B, pobednici Le Mansa.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno