Srijeda, 21 Februara, 2024

Prvi MINI “Made in Germany”

Potpuno električna budućnost MINI-ja počinje 2023. godine sa novim MINI Countryman-om, između ostalog, u fabrici BMW Grupe u Lajpcigu. Ovo je prvi put da je MINI model u potpunosti proizveden u Njemačkoj. Lokalni višenamjenski motor bez emisija odlično se uklapa u održivu proizvodnu lokaciju BMW Grupe u Leipzigu, jednoj od najmodernijih i najodrživijih tvornica automobila na svijetu.
„Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da našim kupcima predamo prvi MINI „Made in Germany“.  Na ovaj način, novi, čisto električni MINI Countryman pokazuje za šta se brend predstavlja: naelektrisan osećaj kartinga i snažan fokus na minimalni ekološki otisak,” kaže Stefanie Wurst, šefica MINI-ja.

U Leipzigu, Petra Peterhänsel kao direktorica fabrike i Sonja Hengstler kao menadžerica projekta novog MINI Countrymana, odgovorne su za transformaciju ka većoj elektromobilnosti i održivoj proizvodnji e-komponenti i cijelog vozila. Stalna radna snaga od 5.600 zaposlenih svaki dan proizvede oko 1.000 vozila. Novi MINI Countryman silazi sa proizvodne trake u Lajpcigu zajedno sa BMW-om serije 1, BMW-om serije 2 Gran Coupé i BMW-om serije 2 Active Tourer. Ovo čini lokaciju prvim pogonom u kojem se zajedno proizvode vozila BMW i MINI brendova i još jednom demonstrira maksimalnu fleksibilnost. Kao najveći model marke, potpuno električni MINI Countryman vodi novu porodicu MINI modela u eru lokalne električne mobilnosti bez emisija. Transformacija u potpuno električni brend do 2030. počinje sa ovom generacijom modela. Zahvaljujući komponentama koje štede prostor, kao što je posebno ravna visokonaponska baterija, koja se takođe proizvodi u fabrici BMW Grupe u Lajpcigu, MINI Countryman će u budućnosti ponuditi dodatni prostor i još više udobnosti.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno