Petak, 23 Februara, 2024

Mazda 787B ponovo vozi na 24 sata Le Mansa

Mazda Motor Corporation objavila je da će Mazda 787B koja je pobijedila u Le Mansu izvesti demonstracijsku vožnju  na stogodišnjici utrke 24 sata Le Mansa. 91. trka će se održati na Le Mans Sarthe Circuit u Francuskoj od 7. do 11.juna ove godine.

Mazda 787B, pokretana rotacionim motorom sa četiri rotora, postala je prvi japanski automobil koji je osvojio 59. 24 sata Le Mansa 1991. ACO (Automobile Club de l'Ouest), organizator događaja, pozvao je Mazdinu ekipu da izvede demonstracione vožnje. Od 9. i 10. juna, automobil će voziti Yojiro Terada, koji drži rekord od 29 nastupa u Le Mansu.

Za proslavu 100. godišnjice 24 sata Le Mansa, pobjednićki trkači automobili iz prethodnih godina biće izloženi u Muzeju Le Mana, koji se nalazi u blizini Circuit de la Sarthe, od 1. juna do 2. jula . Mazda 787B će također učestvovati u demonstracijskim vožnjama na kratkoj stazi uveče 9. i 10. juna prije početka trke 24 sata, gdje će izvesti demonstracionu vožnju u punom krugu s drugim legendarnim japanskim pobjedama u Le Manu automobili Toyota Motor Corporation/TOYOTA Gazoo Racing. Mazda 787B je također planirana za demonstraciju na Le Mans Classicu.

Tokom sedmice trke stogodišnjice Le Mana, održat će se i tematska izložba “Japan Endless Discovery”, u saradnji JNTO (Japanske nacionalne turističke organizacije), Toyote i Mazde. Osim promocije dolaznog turizma u Japan za gledaoce 24 sata Le Mansa, bit će izložene japanske inicijative ugljične neutralnosti, a Mazda će predstaviti MX-30 e-Skyactiv opremljen najnovijom rotacijom tehnologija motora koji funkcionira kao električni generator.

Kako bi postigla neutralnost ugljika do 2050. godine, Mazda će nastaviti istraživanje zasnovano na filozofiji kompanije usmjerenoj na čovjeka, stvarati uzbudljivija iskustva u kojima će ljudi uživati ​​dok se kreću u svom svakodnevnom životu i pružati veće uživanje u svakodnevnom životu, podižući ljude i dajući im energiju.

Za više informacija o Mazdi 787B posjetite web stranicu povodom 30. godišnjice Mazdine pobjede u Le Mansu – https://www.mazda.com/en/innovation/lemans30th/

Za više informacija o 100. godišnjici 24 sata Le Mansa, posjetite ACO web stranicu – https://www.24h-lemans.com/en/centenary

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno