Srijeda, 24 Jula, 2024

Lotus Engineering otkriva novi olimpijski bicikl

Druga generacija bicikla na stazi Hope-Lotus pomno je dizajnirana i optimizirana da pruži poboljšane performanse na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Lotus Engineering je sarađivao sa biciklističkim timom Velike Britanije (GBCT), Hope Technology i Renishawom kako bi evoluirao bicikl na stazi Tokyo 2020, što je doprinijelo da tim na stazi osvoji sedam olimpijskih medalja i bude na vrhu tabele medalja. GBCT je rigorozno testirao motocikl na stazi i u aerotunelu, radeći zajedno sa Lotus timom na optimizaciji vilica i upravljača uoči svog natjecateljskog debija na stazi sljedećeg mjeseca na UCI Svjetskom prvenstvu u biciklizmu 2023. u Glasgowu, Škotska.

Jedinstveni patentirani dizajn viljuške sa širokim elementima, predstavljen na Olimpijskim igrama u Tokiju, nastavlja da smanjuje otpor i prekida protok zraka ispred vozača. Inspirisana dizajnom borbenog aviona, vilica ima novu nazubljenu ivicu koja omogućava glatkiji protok vazduha oko vozača. Prilagodljivi upravljači pomažu vozačima da postignu efikasniju aero poziciju za duže utrke, dok poboljšana integracija s viljuškom dodatno smanjuje otpor.  Kako bi se garantirala lakoća, kompozitna viljuška je izrađena od istih visokokvalitetnih karbonskih vlakana i proizvodnog procesa jednokratnog očvršćavanja kao i hiperautomobil Lotus Evija. Kombinacija karbonskih vlakana i 3D štampanih metala koristi se za optimizaciju aerodinamike, ergonomije, strukturalnog integriteta i male težine.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno