Srijeda, 21 Februara, 2024

MINI – sretan rođendan

Prije 64 godine, tačnije 26. avgusta 1959. godine, predstavljen je prvi klasični Mini. Mnogo unutrašnjeg prostora sa najmanjim mogućim spoljnim dimenzijama, prostor za četiri putnika, besprijekorne vozne karakteristike, niska potrošnja goriva i niska cijena – tvorac Mini, dizajner Sir Alec Issigonis, slijedio je ove specifikacije.

Od novog početka brenda sa lansiranjem novog MINI-ja na tržište 2001. godine, potvrđen je princip koji se primjenjivao prije 64 godine: superioran koncept uvjerava u više verzija. Ovo i danas važi za male automobile MINI sa 3 vrata, MINI sa 5 vrata i MINI kabriolet, za MINI Clubman i MINI Countryman u premijum kompakt segmentu. Svi oni pokazuju individualne snage i svaki ima svoj karakter, ali u svojoj srži su jedno iznad svega: MINI.

2008. godine, po prvi put, MINI je rekao: potpuno zadovoljstvo u vožnji, nula emisija. Sa MINI E, BMW Grupa je postavila prekretnicu na putu ka mobilnosti koja je nezavisna od fosilnih goriva.
Od 2017. MINI Cooper SE Countryman ALL4 prvi MINI model u kojem plug-in hibridni pogon otvara mogućnost čisto električne i stoga lokalno mobilnosti bez emisija i impresionira sportskom agilnošću i suverenom svestranošću.

Sa MINI Cooper SE predstavljenim 2019. MINI još jednom daje pionirski podsticaj za urbanu mobilnost. Spontana isporuka snage električnog motora od 135 kW/184 ks, podešavanje šasije specifičnog za model i nisko težište daju MINI Cooper SE agilnost tipičnu za ovaj brend.  MINI Cooper SE kabriolet je prvi na svijetu premium kabriolet bez emisija u segmentu malih automobila. Električni pogon ubrzava MINI Cooper SE Cabrio od mjesta do 100 km/h za 7,3 sekunde.
MINI dosljedno slijedi put ka asortimanu modela s čisto električnim pogonom. Prva dva člana nove porodice MINI biće predstavljena na IAA (Međunarodnom salonu automobila) u Minhenu (5. – 10. septembra 2023.). I tako, povodom svoje 64. godišnjice, MINI predstavlja svijetlu budućnost.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno