Petak, 23 Februara, 2024

“Parkiraj i hodaj” kada djecu vodiš u školu

  • Parkirati oko 10 minuta od škole i šetati
  • Poboljšati zdravlje i sigurnost na putu
  • Smanjiti gužve oko škola

Vozači bi trebali razmisliti o „parkiranju i hodanju“ sa svojom djecom sada kada su škole nakon ljetnih raspusta ponovo startale, kažu vodeći stručnjaci za otklanjanje kvarova vozila Start Rescue.

Kako počinje nova školska godina, izvršni direktor Start Rescue-a Lee Puffett kaže: „Pokušajte da parkirate automobil u krugu od 10 minuta hoda do škole. Time se izbjegavaju gužve na putevima u blizini škole, pa je manje haosa i više prostora za prolaz hitnih službi.

“Vazduh je čistiji bez automobila koji miruju u redu i što je najvažnije, manji promet omogućava djeci koja ne mogu hodati da budu bezbjedno ostavljena i bliže školi.”

Pješačenje do škole je najčešće jedno putovanje u Velikoj Britaniji i u porastu je prema vladinim statistikama. U 2022. godini 47% školske djece uzrasta 5-16 godina išlo je do škole, što je više sa 46% u 2021.

Lee Puffett kaže: „Pješačenje do škole je dobro za zdravlje djece i roditelja. Kada se vratite u svoj automobil, osjećat ćete se osvježenim od šetnje i moći ćete se odvesti izbjegavajući gužvu u školi.”

Living Streets je britanska dobrotvorna organizacija za svakodnevno hodanje. Njegov izvršni direktor Stephen Edwards dodao je: „Pješačenjem kratkim svakodnevnim putovanjima možemo početi da smanjujemo zagušenja i zagađenje i postanemo dio rješenja.”

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno