Subota, 13 Jula, 2024

Automobili Pininfarina predstavljaju se na ‘The Bridge’ sa izuzetnim hiper automobillma

Automobili Pininfarina će prisustvovati The Bridge VII 23. septembra, dajući klijentima na istočnoj obali SAD-a prvu priliku da budu svjedoci njegovih najnovijih kreacija.

Prva na svijetu čisto električna hiper Barchetta, B95, slavi 95. godišnjicu legendarne dizajnerske kuće Pininfarina SpA 2025. godine, kada će biti isporučeni prvi automobili za klijente. Biće predstavljen zajedno sa Battista Edizione Nino Farina hyper GT, koji odaje počast slavnoj trkačkoj karijeri i neustrašivom duhu legende motosporta i prvog ikada F1 svetskog šampiona, Nina Farine, nećaka ikone dizajna i osnivača Pininfarina SpA Battiste ‘Pinin’ Farina.

Ovaj par ekskluzivnih italijanskih remek-djela iz Automobili Pininfarina prikazuje filozofiju dizajna kompanije PURA, u obliku kolekcionarskih komada osmišljenih za njegove zahtjevne klijente.

Paolo Dellachà, glavni izvršni direktor, Automobili Pininfarina, rekao je: „Uzbuđen sam što donosim novo lansiranu kolekciju Automobili Pininfarina kupcima, maloprodajnim partnerima i entuzijastima na istočnoj obali Amerike. 

“Ovo je do sada najuzbudljivije poglavlje priče Automobili Pininfarina. Kao prvi proizvođač automobila na svijetu posvećen stvaranju čisto električnih luksuznih automobila, B95 je demonstracija onoga što je moguće kada uklonite sve granice. Naša filozofija PURA dizajna omogućila je stvaranje nepogrešive siluete, inspirisane slavnom tradicijom Pininfarina dizajna i nevjerovatnim sportskim automobilima koje je stvorio kroz povijest. 

“Battista Nino Farina hyper GT je vrhunska proslava našeg naslijeđa. Ova ekskluzivna kolekcija od pet jedinstvenih vozila odaje počast porodičnoj dinastiji i hrabroj i neustrašivoj ličnosti prvog svjetskog prvaka u Formuli 1.”

B95

B95
Prvi put otkriven tokom Monterey Car Week, B95 koji oduzima dah je prva čisto električna, otvorena hiper Barchetta ikada napravljena. To je ikona ograničenog izdanja dizajna i tehnologije – jednostavnost njegove teče otvorene karoserije u suprotnosti je sa izuzetnim tehničkim detaljima kako bi pružila dramatičnu interpretaciju klasičnog trkača, potkrijepljenu čisto električnim performansama. Ovo remek-djelo je dizajnirao Automobili Pininfarina Design tim iu suradnji s Pininfarina SpA, razvijen i ručno izrađen u Cambianu od strane tima zanatlija.

Ručna izrada i isporuke ovog remek-djela ograničene serije počet će 2025. godine, obilježavajući 95. godišnjicu Pininfarina SpA. ‘B’ u njegovom nazivu znači Barchetta, oba elementa u kombinaciji stvarajući naziv Automobili Pininfarina B95.

Automobili Pininfarina PURA filozofija dizajna izražava elegantnu siluetu i dramatične proporcije, što pokazuje nedavno predstavljen koncept PURA Vision. Principi uspostavljeni ovdje su prevedeni za B95, balansirajući inspiraciju iz kultnih klasičnih trkaćih automobila sa futurističkim elementima.

Pokreće ga isti najsavremeniji pogonski sklop koji daje performanse koje oduzimaju dah u Battista hyper GT, ali sa jedinstvenom melodijom za takvo vozilo po meri. Ubrzavajući od 0-100 km/h za manje od 2 sekunde, B95 ima najveću brzinu veću od 300 km/h.

Postoje neograničene mogućnosti personalizacije za kolekcionare koji navode B95, osiguravajući da svaki od 10 primera bude jedinstven.

BattistaEdizioneNinoFarina

Battista Edizione Nino Farina
Battista Edizione Nino Farina je posveta trkačkoj legendi Ninu Farini – nećaku osnivača kompanije Battista ‘Pinin’ Farina i prvom svjetskom prvaku Formule 1. Zasnovan na zadivljujućoj Battisti hyper GT, ima završnu obradu eksterijera i unutrašnjosti po narudžbi, te izuzetne detalje koji upućuju na Ninov trkački uspjeh.

Samo pet primjera će ikada postojati, a odabrana kolekcija predstavlja drugo ‘dizajnersko izdanje’ u Battista portfoliju, nakon Battista Anniversaria.

Jedinstveni dizajn eksterijera je završen u Rosso Nino po narudžbi – dubokoj i bogatoj crvenoj nijansi koja odaje počast vozilima koja je Nino Farina vozio tokom svoje trkačke karijere. Njegovo zamršeno tijelo i Rosso Nino boja upotpunjeni su posebnom livrejom na donjem dijelu tijela, završenom u Bianco Sestriere i Iconica Blu.

U unutrašnjosti, klijenti će pronaći prekrasne detalje specifične za Edizione Nino Farina, uključujući crnu eloksiranu ploču šasije s posebnom posvetom ‘Nino Farina’, dok je ploča na suvozačkim vratima jedinstvena za svako vozilo, u znak proslave različite prekretnice iz života Nina Farine. :

  • Ninov datum i mjesto rođenja (1906. u Torinu)
  • Prva ikad F1 pol pozicija i pobjeda u utrci na Velikoj nagradi Britanije 1950
  • Ninova druga pobjeda 1950. na Velikoj nagradi Švicarske
  • Treća i konačna pobjeda 1950. na VN Italije
  • Pobjeda u F1 svjetskom prvenstvu 1950

Battistina jedinstvena tehnologija kontrole startanja doprinosi ubrzanju kao u Formuli 1, sa 0-60mph postignutim za 1,79s, 0-100km/h završenim za 1,86s, 0-120mph za 4,49s i 0-200 km/h pokrivenim za samo 4,75 sekundi. Automobil brz kao Battista zahtijeva snažnu zaustavnu snagu, a službeni testovi potvrđuju da je Battista jedan od najbržih električnih vozila s kočenjem na svijetu, ubrzavajući 100-0 km/h za samo 31 m.

Istaknuti podaci Battista o performansama:

  • 1.900 KS (1.400 kW)
  • 2.340 Nm obrtnog momenta
  • 0-100 km/h (0-62 mph) za 1,86 sekundi i 350 km/h (217 mph) maksimalne brzine
  • Domet vožnje do 476 km (296 milja, WLTP u kombinaciji), US EPA: 300 milja

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno