Subota, 13 Jula, 2024

Slijedite savjet: pazite na jelene

Vozači bi u narednim sedmicama trebali paziti na jelene na cestama, jer se približavaju noći u kojima počinje sezona parenja. Organizacija za kvarove GEM Motoring Assist upozorava vozače da budu posebno oprezni na putovanjima u zoru i sumrak, u vrijeme kada su jeleni najaktivniji. Saopćenje je izdato u Velikoj Britaniji, no te životinje obitavaju i na našim prostorima, pa je dobro slijediti savjete.

GEM kaže da su jeleni pokretniji nego inače tokom oktobra, a mužjaci jelena jure ženke preko puteva i povećavaju rizik od sudara. Sezona parenja jelena traje do početka novembra.

GEM nudi šest jednostavnih savjeta za vozače da smanje rizik od sudara s jelenom:

  • Obratite pažnju na znakove upozorenja za jelene. Postavljeni su na lokacijama gdje je vjerojatan prelazak divljih životinja, stoga smanjite brzinu i budite spremni da naiđete na jelena u vrlo kratkom roku.
  • Budite posebno oprezni u zoru i sumrak, kada su jeleni najaktivniji.
  • Ako uočite jednu životinju, vjerovatno je da će vas druge pratiti, stoga nemojte ubrzavati i pretpostaviti da je opasnost prošla.
  • Zapamtite koliko je važno uvijek biti u mogućnosti da se zaustavite – na vašoj strani puta – u daljini koju možete vidjeti kako biste bili čisti ispred sebe. Ali također budite spremni reagirati ako jelen iskoči pravo ispred vas
  • Ako se sudar sa životinjom čini neizbježnim, onda je najsigurnija opcija da je udarite uz potpunu kontrolu nad svojim automobilom. Uvijek pazite na saobraćaj iza sebe. Ako trebate da stanete, upotrijebite svjetla opasnosti da upozorite druga vozila.
  • Ako udarite jelena, ili naiđete na ozlijeđenog jelena, zaustavite se negdje na sigurnom i prijavite sudar policiji koja može organizirati stručnu veterinarsku pomoć

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno